«Αλχημείες» της Κυβέρνησης για να πετύχει πλεόνασμα!

on .

DIAGRAMMA EYRW

• Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος  εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της χωρίς να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»,  παρασκηνιακά άλλα φαίνεται πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση.  
«Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Τομές στο Δημόσιο
Ωστόσο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της αθηναϊκής «Καθημερινής», περιγράφει την δρομολόγηση μέτρων που θα επιφέρουν βαθιές τομές στο Δημόσιο, με αντάλλαγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% .
Όπως αναφέρει, η ελληνική θέση για μείωση του πλεονάσματος από το 2029 ή και νωρίτερα, βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον κοινοτικό επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί και των Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Εάν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τηρήσει πιστά τις προβλέψεις του Μνημονίου για τη Δημόσια Διοίκηση, που περιλαμβάνουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, όπως:
• Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων
• Εναρμόνιση επιδομάτων
• Αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια
• Σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο

«Κόφτης» στα υπουργεία
Στο… μικροσκόπιο μπαίνουν από φέτος οι δαπάνες των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού με στόχο την περικοπή τους έως 10% για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και κυρίως του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το 2017 το πρόγραμμα περικοπών δαπανών θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς ώστε το κονδύλι της εξοικονόμησης να ληφθεί υπ’ όψιν στον προϋπολογισμό του 2018, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα συστήνεται η συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος
Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος  εκτιμώντας πως είναι «εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές!
Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές της ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα.