Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τελικά τα αγροτεμάχια

on .

XORAFIA

• Πίσω ολοταχώς έκανε το Υπουργείο Οικονομικών στον υπολογισμό της αξίας των αγροτοτεμαχίων σε ότι αφορά τον συνυπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων μπροστά στον κίνδυνο η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να βγάλει τεράστια ποσά.
Όπως ανακοίνωσε με δελτίο τύπου τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Ανακοίνωση της Ν.Δ.
«Μετά την οργή της κοινωνίας και την πολύμηνη πίεση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση υπόσχεται πως θα πάρει πίσω κάποιες από τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Προσωρινά όμως. Για να διορθωθούν –όπως αναφέρει– τα λάθη που παρατηρήθηκαν στις δηλώσεις πολιτών», παρατηρεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις αλλαγές που προανήγγειλε το ΥΠΟΙΚ για τον εν λόγω φόρο.
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. την καλεί «να ακυρώσει τις αυξήσεις που επέβαλε και να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως είχε δεσμευτεί».