Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα φέρνουν οι «πειραγμένες» αντλίες

on .

BENZINH ANTLIES

• Τάξη στον χώρο της εμπορίας καυσίμων και κυρίως στα πρατήρια, επιχειρεί να βάλει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει βαριές «καμπάνες» στους συστηματικούς παραβάτες, οι οποίοι με την στάση τους επιβαρύνουν τους καταναλωτές, αλλά και ζημιώνουν τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Έτσι λοιπόν εάν εντοπιστούν «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, ενώ θα προβλέπεται ακόμη και λουκέτο και απαγόρευση επαναδραστηριοποίησης στην αγορά του υπεύθυνου της επιχείρησης και των συγγενών του μέχρι δεύτερου βαθμού επί μία δεκαετία!

Στηρίζει η ΠΟΠΕΚ
Από την πλευρά της η Πανελλήνια   Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με χθεσινή ανακοίνωσή της στηρίζει την τροπολογία που αφορά την αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν και αλλοιώνουν τα δεδομένα του συστήματος εισροών-εκροών. Προσθέτει ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ενιαίο λογισμικό μέτρησης, καταγραφής και παραγωγής δεδομένων συγκεκριμένων προδιαγραφών στα ήδη εγκατεστημένα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καθώς και ότι το σύστημα εισροών-εκροών δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη, παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων.
Άρα, καταλήγει, η προς ψήφιση τροπολογία περιορίζεται σε ελέγχους με αυστηροποίηση των κυρώσεων, μόνον σε όσους έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών μη ενιαίου λογισμικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ποινές
Στην τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
• Όποιος αλλοιώνει τα όργανα μέτρησης, το λογισμικό τους ή τις ενδείξεις των οργάνων μέτρησης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Η ίδια ποινή προβλέπεται αν εντοπισθούν ίχνη αλλοίωσης στα συστήματα μέτρησης, το λογισμικό κ.λπ.
•Αν εντοπιστούν «πειραγμένες» αντλίες, τα μέσα καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχονται και επιβάλλεται στον λειτουργούντα την εγκατάσταση πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή. Παράλληλα, αφαιρείται υποχρεωτικά και οριστικά η άδεια λειτουργίας. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον παραβάτη φυσικό πρόσωπο ή σε όποιον σχετίζεται με την επιχειρησιακή εκμετάλλευση της επιχείρησης, στην οποία εντοπίζεται η παραβατική συμπεριφορά σε θέση ευθύνης, ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού ή σε νομικό πρόσωπο, στο οποίο ο παραβάτης ή ο σύζυγός ή συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού συμμετέχουν στη διοίκησή του με οποιοδήποτε τρόπο ή στο εταιρικό του κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%, για χρονικό διάστημα δέκα ετών από την αφαίρεση της άδειας.
• Επιπλέον, αν εντοπισθούν ύστερα από έλεγχο ελλιπείς παραδόσεις επιβάλλονται πρόστιμα που κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό απόκλισης. Συγκεκριμένα:
1. Για σφάλμα 0,5% έως 1% σε βενζίνες και πετρέλαια και 1-2% στα υγραέρια το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
2. Για σφάλμα 1% έως 1,5% σε βενζίνες και πετρέλαια και 2-3% στα υγραέρια, πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
3. Για σφάλμα πάνω από 1,5% σε βενζίνες και πετρέλαια και πάνω από 3% στα υγραέρια, πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, αφαιρείται επιπλέον η άδεια λειτουργίας και ισχύουν οι περιορισμοί για την έκδοση νέας σε συγγενείς κ.λπ.
- Όποιος κατασκευάζει, εμπορεύεται κ.λπ. τα μέσα καταδολίευσης τιμωρείται με κάθειρξη και διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ.
- Η παρεμπόδιση του ελέγχου τιμωρείται με φυλάκιση.
- Παραβάσεις κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.