Τώρα που «πάγωσαν» οι οικοδομές μειώθηκαν και οι τιμές των υλικών!

on .

OIKODOMH GIAPI 3

• Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της οικοδομής και η κτηματαγορά γενικότερα από την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά συναφή επαγγέλματα να μετρούν μεγάλες απώλειες σε τζίρο, αλλά και σε θέσεις εργασίας.
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι ούτε και η συνεχής πτώση των οικοδομικών υλικών, δεν στέκεται ικανή να ανατρέψει – έστω και μερικώς – την σημερινή εικόνα.  Ελάχιστες νέες οικοδομές ανεγείρονται, αφού η αγορά ενός ακινήτου είναι για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων… περασμένα μεγαλεία. Λίγες επενδύσεις – και κυρίως σε τουριστικά μέρη – κάνουν μερικοί ξένοι, αγοράζοντας ακίνητα κοψοχρονιά.
Όσον αφορά την Ήπειρο τα τελευταία στοιχεία που έδωσε πριν λίγες μέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αφορούσαν τον Μάιο και σύμφωνα με τα οποία η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 32,6% ως προς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 26,6% στην επιφάνεια και κατά 33,7% στον όγκο.
Τα υλικά
Περαιτέρω μείωση 1,8% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιούλιο λόγω τόσο της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, όσο και του «παγώματος» της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μειώσεις τιμών σε πετρέλαιο κίνησης-Diesel (11,1%), σωλήνες χαλκού (9,3%), αγωγούς χάλκινους (4,7%), πλακίδια γενικά δαπέδου, τοίχου (3,3%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιµέντου (3%), έτοιµο σκυρόδεµα (3%), εξηλασµένη πολυστερίνη, πολυστερόλη, πολυουρεθάνη (2,8%), σίδηρο οπλισµού (2,5%), κιγκλιδώµατα ανοξείδωτα (2,4%), παράθυρα (2,3%), κιγκλιδώµατα σιδερένια (2,2%), εντοιχισµένα ντουλάπια (1,9%), πλαστικούς σωλήνες (1,9%), ασβέστη (1,8%), ηλεκτρική ενέργεια (1,5%), πλάκες µόνωσης ταράτσας (1,5%), ανελκυστήρες (1,4%), μπανιέρες (1,4%) και υαλοπίνακες ενεργειακούς (1,4%). Στον αντίποδα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε κλειδαριές (1%), θερµαντικά σώµατα (0,6%) υαλοπίνακες ασφαλείας (0,4%).