Τα καταναλωτικά πρώτα στη λίστα πώλησης των «κόκκινων» δανείων

on .

DANEIA KOKKINA

• Με πωλήσεις «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι τράπεζες την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των επισφαλειών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι συστημικές τράπεζες δουλεύουν ήδη για τη δημιουργία πακέτων μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, τα οποία θα πουλήσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες. Στόχος των τραπεζών είναι οι πρώτες συναλλαγές να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σημειώνεται πως το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων φτάνει σήμερα τα 25,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ –το 54% του συνόλου- βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.
Η επιλογή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, να προχωρήσουν πρώτα σε πωλήσεις καταναλωτικών δανείων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ήδη διενεργήσει υψηλές προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια και –κατά συνέπεια- μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με ζημίες.
Για τα στεγαστικά δάνεια, από την άλλη, φαίνεται πως ο χειρισμός θα είναι άλλος αφού οι επιλογές των τραπεζών αναμένεται να είναι πιο προσεκτικός.
Σε κάθε περίπτωση ορόσημο για την εκκίνηση των πωλήσεων θεωρείται η οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ορίζοντα το τέλος του 2019.
Ο συνολικός στόχος πάντως για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από 108 δισ. ευρώ που είναι περίπου σήμερα.