Ένας στους τρεις ιδιοκτήτες θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ

on .

ENFIA

• Αυξημένο ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει το 36% των περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Χθες ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS και οι φορολογούμενοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης (www.gsis.gr) μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ε9 και μέσω αυτής να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως  το  τέλος  Ιανουαρίου 2017.

Τα στοιχεία του Υπουργείου
Συγκεκριμένα, το 35,95% των φυσικών προσώπων καλείται με τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν χθες το πρωί στο Taxisnet να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του taxisnet:
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.
- Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.
- Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00€.
- Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00€
- Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα: 261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50 - 1.000 ευρώ και 10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 ευρώ
- Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα, δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

Η ΠΟΜΙΔΑ
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν πρόκειται να μπορέσει να ανταποκριθεί στα παράλογα αυξημένα ποσά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε ανακοίνωσή της από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτει ότι οι εφετινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνον σε φορολογούμενους οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους, τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες, και ιδιαίτερα τις εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:
1. Τους φορολογούμενους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων (αύξηση 23-25%).
4. Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000€/τ.μ., στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.
5. Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000€/τ.μ μειώθηκε σε 1.650€/τ.μ, ή από 1500€/τ.μ σε 1.250€/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.
6. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.
Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών.