Στο… μικροσκόπιο των δανειστών ξανά η ρύθμιση των 100 δόσεων

on .

OAEE

• Η ενεργοποίηση ξανά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων, αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς, προκειμένου να τους δοθεί μια ανάσα στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Κυβέρνηση θα θέσει το αίτημα στις νέες διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», αφού ως γνωστόν τέτοιου είδους αποφάσεις περνούν από την έγκριση των δανειστών.
Στο μεταξύ, τα νέα από το μέτωπο του ΟΑΕΕ, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού το 37% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή παλιών και νέων οφειλών.

Για την ισχύουσα νομοθεσία
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα της ενεργοποίησης ή μη της ρύθμισης των 100 δόσεων, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση:
- Για οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Κ.Ε.Α.Ο. προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Για οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος - οφειλέτης.
Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά - παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. Βεβαίωση Τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).
Για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. - Ελεγκτικών Κέντρων - Τελωνείων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του ΟΑΕΕ και αφορούν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Όπως προκύπτει από τους σχετικούς δείκτες, τους οποίους παρουσιάζει η imerisia.gr, οι οφειλέτες στη ρύθμιση των 100 δόσεων μειώθηκαν από 71.330 που ήταν τον Ιανουάριο σε 53.950 τον Αύγουστο και, σε ποσοστό, από 67% στο 51,33% του συνόλου των ενεργών ρυθμίσεων. Αντίστοιχα οι κεφαλαιοποιημένες οφειλές που ήταν στη ρύθμιση περιορίστηκαν στα 475,166 εκατ. ευρώ από 651,979 εκατ. ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν τις 100 δόσεις έφτασαν τους 51.144 (ποσοστό 49%) και οι οφειλές τους στα 638,461 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο έναντι 35.071 (ποσοστό 33%) και 456,969 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2016, αντίστοιχα.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημ. Τσακίρης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ φτάνουν τους 567.495: Οι 320.883 είναι ενεργοί ασφαλισμένοι, ενώ 246.612 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. Πάντως, 442.610 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 697.876 (ποσοστό 63%) πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους. Συνεπείς στην καταβολή εισφορών το 2016 ήταν 448.969 το 1ο δίμηνο, 436.133 το 2ο δίμηνο και 442.727 το 3ο δίμηνο.