Ύστατες προσπάθειες για διάσωση της Spider

on .

SPIDER ERGOSTASIO

• Η «ώρα μηδέν» σήμανε για την άλλοτε κραταιά μεταλλοβιομηχανία «SPIDER – Ν. Πέτσιος και Υιοί».  
Μια  βιομηχανία που για δεκαετίες αποτελούσε «κόσμημα» για την επιχειρηματικότητα της Ηπείρου, που απασχόλησε εκατοντάδες εργαζόμενους και πρόσφερε εργασία σε ακόμη περισσότερους συνεργαζόμενους με αυτή, περνά την πιο δύσκολη- και οριακή-  καμπή της ιστορίας της.
Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν καθώς μετά από επίσπευση των εργαζομένων στις 28 Σεπτεμβρίου,  το εργοστάσιο και ολόκληρος ο τεχνολογικός του εξοπλισμός (ηλεκτρονικός επί το πλείστον), βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Tην ύστατη στιγμή αναζητείται λύση επαναλειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο ωστόσο σε πρώτο στάδιο απαιτεί τη συναίνεση των εργαζομένων, ώστε να αναβληθεί ο πλειστηριασμός. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή τοποθέτηση των συνδικαλιστών του Σωματείου Μετάλλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από το οποίο ζήτησαν τη στήριξή του.
Είχε προηγηθεί συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νεφελούδη, του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ.Θ. Μπέγκα και του ιδιοκτήτη της επιχείρησης κ. Κ. Πέτσιου.

Βιώσιμη η επιχείρηση!
Εκεί τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση, διαπιστώθηκε ότι είναι μοναδική στο είδος της σε όλα τα Βαλκάνια, εκτιμήθηκαν ότι οι υποχρεώσεις της είναι αντιμετωπίσιμες και ειπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα ότι μπορεί να βρεθεί λύση ώστε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Άλλωστε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να περάσει στα «χέρια» αμφιβόλου προέλευσης και αξιοπιστίας «επενδυτών», που π.χ. μπορεί να είναι ακόμη και κάποιοι Αλβανοί,  ή και άλλων οι οποίοι στη συνέχεια να μεταφέρουν αλλού τον πανάκριβο εξοπλισμό του και τα Γιάννενα να στερηθούν και τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας. «Καμπανάκι» κινδύνου χτυπά και το πολύ χαμηλό τίμημα με το οποίο βγαίνει στον πλειστηριασμό το εργοστάσιο, που κυμαίνεται περί τα 8 εκ. ευρώ, τη στιγμή που κατά δήλωση του Περιφερειάρχη μόνο ο εξοπλισμός του, είναι πολλαπλάσιος.

Ναι σε επίδομα και πλειστηριασμό!
Οι εργαζόμενοι, και στη σύσκεψη και χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την καταβολή επιδόματος, για το οποίο υπάρχει υπόσχεση εκ μέρους του Υπουργείου ότι αναζητείται τρόπος για να τους καταβληθεί μέσω του ΟΑΕΔ. Εκεί όμως που δείχνουν ανένδοτοι είναι στη μη αναβολή του πλειστηριασμού, αν και όπως τονίστηκε και από τον Περιφερειάρχη, ακόμη και αν βρεθεί αγοραστής, οι ίδιοι θα εισπράξουν ελάχιστα χρήματα από  όσα θα δοθούν καθώς προηγούνται οι τράπεζες, το δημόσιο και τα ταμεία.
Επίσης  παραμένουν σταθεροί στις «κόκκινες» γραμμές, όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Σωματείο Μετάλλου: Πρώτα εξόφληση όλων των οφειλόμενων, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, διατήρηση των ίδιων μισθών που είχαν και προ του κλεισίματος του εργοστασίου.  
Η απάντηση του κ. Πέτσιου όπως την κατέθεσε στη συνάντηση- όπως την αποκάλυψε επίσης ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο- είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σταδιακά και ανάλογα των εργασιών, για τους δε μισθούς θα ισχύει ότι προβλέπει η νομοθεσία…

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Η προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έγινε χθες το απόγευμα παρουσία αρκετών εργαζομένων στη βιομηχανία, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατά τις τοποθετήσεις του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του Σωματείου Μετάλλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στην κακή οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν και έθεσαν το αίτημα ενίσχυσής τους.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση στο Υπουργείο, αλλά και στις χθεσινές επικοινωνίες, που είχε με τον Γ. Γραμματέα και διευθυντή του Υπουργείου, τόσο ο ίδιος, όσο και εκπρόσωποι εργαζομένων σχετικά με τα όσα αποφασίστηκαν στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στο ιστορικό,  είπε ότι πριν από αρκετούς μήνες είχε γίνει μια ρύθμιση με τις τράπεζες και έτσι το εργοστάσιο επαναλειτούργησε για ένα διάστημα, καθώς είχε πληρωθεί μέρος των χρημάτων στους εργαζόμενους και στους προμηθευτές πρώτων υλών.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πέρυσι μετά την επιβολή των Capital controls οι τράπεζες άλλαξαν πολιτική και η βιομηχανία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Αναφερόμενος στον κ. Πέτσιο, σημείωσε ότι η μοναδική του επιθυμία είναι πλέον να λειτουργήσει εκ νέου η επιχείρηση, ενώ ο ίδιος για να τη στηρίξει έχει βάλει υποθήκη όλα τα ακίνητα, ακόμη και το σπίτι του.
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ και η αναβολή του πλειστηριασμού, προκειμένου να διευκολυνθεί το Υπουργείο Εργασίας στην αναζήτηση λύσης για την επαναλειτουργία του.