ΣΕΒ: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η υπερφορολόγηση

on .

FOROI

• Υπόμνημα με 25 προτάσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας απέστειλε ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Η λύση στην οικονομική καχεξία της χώρας θα προέλθει από την εξισορρόπηση της σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής και η υπερφορολόγηση θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών δείχνουν ότι η οικονομία δεν είναι σε θέση να αναπτύξει σαφή τάση δυναμικής ανάκαμψης.

Προϋποθέσεις
Για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ο Σύνδεσμος θέτει έξι προϋποθέσεις. Τη εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη θέσπιση οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων και τη λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Τέλος, το πακέτο των 25 προτάσεων του ΣΕΒ εστιάζεται στην Ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων (κυρίως με φορολογικά μέτρα), στη Φορολογική Δικαιοσύνη, στη βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, στις επενδύσεις σε Έρευνα- Ανάπτυξη- Καινοτομία, στην Εξωστρέφεια, στην Ενίσχυση της Απασχόλησης με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες και στη Στήριξη της Επιχειρηματικότητας.
Ειδικά για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων ο ΣΕΒ προτείνει τη στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, την άρση των αντικινήτρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και παραγωγικών δικτύων.
Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη εξορθολογισμού των ζημιών, ενώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής προτείνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.