Γερμανικά… μαθήματα αγροτικής ανάπτυξης

on .

KAXRIMANHS GERMANOI

• Η ίδρυση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ήπειρο κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς.
Ένας από τους «οδηγούς» προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το Αγροτικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης Haus Dusse που έχει την έδρα του στη Βεστφαλία της Γερμανίας, η δομή και οι δράσεις του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στα Γιάννενα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Παράλληλα με την παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Έπαρχο Βεστφαλίας Τόμας Γκέμκε και τον Δήμαρχο της πόλης Άλτενα Αντρέας Χολλστάιν, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο περιβάλλον, καθώς και στην προώθηση του τουριστικού, αγροτικό, κτηνοτροφικού προϊόντος.

Η διαφορά στη … γραφειοκρατία!
Ο Γερμανός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου της Βεστφαλίας κ. Arme Dahlohff στην αρχή της εισήγησής του μετέφερε τις εντυπώσεις του  από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με αυτές της Γερμανίας, επεσήμανε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η γραφειοκρατία. Από την παρουσίαση του Ινστιτούτου, που είναι ιδιαίτερα οργανωμένο, προέκυψε ότι στις εγκαταστάσεις του παρέχει εκπαίδευση σε κτηνοτρόφους, μεταφέρει τεχνογνωσία, πραγματοποιεί έρευνες και καθοδηγεί νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών κλπ..

Βάζουν συνεχώς εμπόδια
Στην Ήπειρο κατά γενική ομολογία στον τομέα αυτό υπάρχει κενό, αλλά και όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπάρχουν εμπόδια ακόμη και σε απλά ζητήματα, όπως είναι οι χαρακτηρισμοί εκτάσεων. «Πρέπει επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία να λάβει υπόψη της τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, ώστε να μη προκαλούνται προβλήματα ακόμη και σε αναδασμούς που εκτελούνται νόμιμα. Βρίσκουμε συνεχώς τείχη μπροστά μας, Σκεφτείτε τι αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες», επεσήμανε.   
Ο Περιφερειάρχης έκανε και μια σύγκριση, λέγοντας  ότι ενώ στη Γερμανία, που στο παρελθόν θεωρούνταν βιομηχανική χώρα, έχει αναπτυχθεί σε τέλειο βαθμό ο πρωτογενής τομέας, στην Ελλάδα, η Πολιτεία έμαθε τους αγρότες στις επιδοτήσεις. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι ή αλλάζουμε ή τελειώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα Ινστιτούτο για όλα…
Τη φήμη, αλλά και το σημαντικό επιστημονικό ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο Haus Dusse, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (και μοναδικός (!) δήμαρχος που παρέστη στην ενημερωτική εκδήλωση) κ. Γιάννης Λώλος. Εκείνο που επισημάνθηκε πάντως, (ιδιαίτερα από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Αν. Τσίνα), είναι ότι στην Ήπειρο τα περισσότερα επιμέρους τμήματα που διαθέτει το Γερμανικό Ινστιτούτο, υπάρχουν, με τη διαφορά ότι είναι διασκορπισμένα. Η ίδρυση ενός Ινστιτούτου ή μιας Σχολής που θα «ενσωματώνει» όλα τα γνωστικά αντικείμενα, σε συνδυασμό με την πρακτική εκπαίδευση, αντιμετωπίζεται θετικά από την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ηπείρου και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και μάλιστα όπως διεφάνη προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πρόθεση συνεργασίας.

«Αναγεννιέται» η Βελλά…
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Βελλάς, όπου ήδη εκτελούνται εργασίες καθαρισμών των εκτάσεων και όπου ήδη λειτουργεί μονάδα αιγών, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για συνεργασία και με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επίσης από τον Αντιδήμαρχο Κόνιτσας κ. Γ. Καλλιντέρη αναφέρθηκε ότι για εκπαιδευτικούς σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Αναγνωστοπούλειος Σχολή της Κόνιτσας.

Ποιοι παρέστησαν
Μεταξύ  άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Τρ. Αλμπάνης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Αν. Τσίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ι. Κατέρης - Ν. Κάτσιος, Αντιδήμαρχοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, επιχειρηματίες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο Δημαρχείο
Μετά τη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας οι Γερμανοί αξιωματούχοι, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.