Σήμερα αποφασίζουν οι έμποροι για τη «Λευκή Νύχτα» στα Γιάννενα

on .

LEYKH NYXTA

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων εάν θα διοργανωθεί και στην πόλη μας η λεγόμενη «Λευκή Νύχτα», όπου τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει πραγματοποιηθεί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, προσελκύοντας πολύ κόσμο, ωστόσο εκφράζονται προβληματισμοί από μερίδα εμπόρων για την επιτυχία μιας ανάλογης κίνησης και στα Γιάννενα, αν και προτείνεται αυτή να γίνει το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, εν μέσω τριημέρου, που αναμένεται η περιοχή μας να καταγράψει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Διευκρινίσεις…
H Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης με ανακοίνωσή της παρέχει διευκρινίσεις για το πώς σχεδιάζεται η «Λευκή Νύχτα» στα Γιάννενα, τονίζοντας ότι μοναδικός στόχος είναι να υπάρξουν οφέλη σε εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι:
- Η Οργανωτική Επιτροπή σέβεται απόλυτα το σύνολο των εργαζομένων και τα κατεκτημένα, κατοχυρωμένα και θεσμοθετημένα μέσα από αγώνες δικαιώματά τους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί πως τίθενται υπό αίρεση και εν κινδύνω από την συγκεκριμένη εκδήλωση.
- Η Οργανωτική Επιτροπή δεν αποτελεί πολιτικό φορέα, ούτε προτίθεται να ασκήσει κανενός είδους πολιτική. Αποτελείται από ένα σύνολο Γιαννιωτών επαγγελματιών που επιχειρούν να συνεισφέρουν σε προτάσεις εξωστρέφειας και να προτείνουν λύσεις για την ανάκαμψη της αγοράς.
- Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται μόνο μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις υπόλοιπες πόλεις που την πραγματοποιούν, ενώ η συμμετοχή σε αυτή έχει προαιρετικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις. Επίσης προτάθηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων να μην ξεπεράσει την 12 νυχτερινή.
- Η Οργανωτική Επιτροπή θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την υποχρεωτική, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τροποποίηση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δεδομένων των εργαζομένων, όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν. Επίσης, προτίθεται να καταθέσει αίτημα προς τις ελεγκτικές αρχές, ώστε να πραγματοποιήσουν όλους τους προβλεπόμενους από τον νόμο ελέγχους
- Στους εμπορικούς δρόμους της πόλης δεν θα υπάρξει καμία προβολή εμπορικής εταιρίας.

Και εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που θα καλύψουν όλα τα μουσικά και χορευτικά είδη, ενώ θα υπάρξει και μια παιδική σκηνή για τις ανάγκες των μικρών φίλων. Οι παράλληλες δράσεις θα είναι 20 και θα περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, δωρεάν είσοδο σε μουσεία και στην Δημοτική Πινακοθήκη, εθελοντική αιμοδοσία, δωρεάν ξενάγηση των τουριστών στην πόλη των Ιωαννίνων, video mapping, γιαννιώτικα κεράσματα και τρεις ειδικές εκδηλώσεις από λέσχες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Σε αυτές θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, ενώ ήδη οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τους 300 Γιαννιώτες καλλιτέχνες, χορευτές και μουσικούς.
- Η προτεινόμενη ημερομηνία (Σάββατο, 29 Οκτωβρίου) συνδέεται με τις υψηλές (έως και 100%) πληρότητες για την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ευχάριστη διαμονή των τουριστών καθώς και την επιτυχία της εκδήλωσης.
- Η προβολή που θα γίνει θα είναι ιδιαίτερα ευρεία, θα ξεπεράσει τα Ιωάννινα και την Ήπειρο και θα επεκταθεί στην Βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία.
- Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Σημειώνεται, ακόμη πως οι εκδηλώσεις θα καλύψουν όλο το φάσμα του εμπορικού και όχι μόνο ιστού της πόλης, ενώ την πρωτοβουλία έχουν ήδη «αγκαλιάσει» πολλοί φορείς και οργανώσεις της πόλης.