«Λουκέτο» στην αγορά λόγω φόρων έλλειψης ρευστού, capital controls

on .

LOYKETA

«Μαύρη χρονιά» αποδεικνύεται αυτή που διανύουμε για τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα και οικονομικό αδιέξοδο.
Έλλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και φυσικά τα capital controls έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του 2016, με τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους βάζοντας λουκέτο να είναι πλέον περισσότερες από αυτές που εισέρχονται στο επιχειρηματικό πεδίο. Η εικόνα αυτή  ισχύει και  στα Γιάννενα, σε βαθμό μάλιστα που να προκαλεί… απελπισία!
Κι ενώ η Κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να βάλει φρένο στον κατήφορο, η Ν.Δ. μέσω κοινής δήλωσης της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Άννας Ασημακοπούλου την κατηγορεί ότι βάζει λουκέτο όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά καις τις ελπίδες των πολιτών.

Εκτίναξη λουκέτων
Τη σημαντική επιδείνωση της εικόνας των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», τα λουκέτα των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 33,35%, φτάνοντας τον αριθμό αυτών που διαγράφηκαν από τα μητρώα στις 24.330, έναντι 18.245 την ίδια περίοδο του 2015.
Ωστόσο, αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία των νέων επιχειρήσεων αφού και αυτά με τη σειρά τους δείχνουν μειωμένη δυναμική και υπολείπονται σημαντικά των διαγραφών. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μόλις 21.657, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10,41%, έναντι των 24.174 που ήταν το εννεάμηνο του 2015.

Διαγραφή επιχειρήσεων
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς το 2016 οι διαγραφές τους εκτοξεύονται στις 16.587 έναντι 12.331 το 2015. Ισχυρές ωστόσο είναι οι απώλειες και για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αφού ο αριθμός όσων διέκοψαν τη λειτουργία τους έφθασε τις 636 έναντι των 474 που έβαλαν λουκέτο το 2015.
 Όμως και οι διαγραφές των ΕΠΕ, που το εννεάμηνο του 2016 φθάνουν τις 1.474 έναντι 831 το 2015, είναι εξίσου προβληματικές. Όσο για τις νέες επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υποχώρησε το 2016 στις 14.335 από τις 17.359 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα, οι ιδρύσεις Ανώνυμων Εταιρειών (434 έναντι 453) υπέστησαν μικρή υποχώρηση, όπως και των ΕΠΕ (324 έναντι 336), ενώ ως προς την ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καταγράφεται μια αισθητή αύξηση το 2016 (3.454 έναντι 2.887).

Αντίδραση της Ν.Δ.
Σε κοινή τους δήλωση, με αφορμή τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου καυτηριάζουν την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση οδηγώντας σε μαρασμό τον εμπορικό και επιχειρηματικό κλάδο.
Όπως αναφέρουν, «αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που η Κυβέρνηση τόσο πολύ αποστρέφεται. Ο επιχειρηματικός κόσμος αιμορραγεί. Η πτώση της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση εξοντώνουν την επιχειρηματικότητα, αυξάνουν την απόγνωση και εκμηδενίζουν κάθε πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται καταστροφική για την πατρίδα μας. Βάζει “λουκέτο” στις επιχειρήσεις και τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών».