Σφίγγουν το ζωνάρι οι Έλληνες λιγοστεύοντας τις αγορές τους

on .

KALATHI MISOADEIO

Οικονομία και περικοπές είναι οι μοναδικές λέξεις που γνωρίζουν στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες, οι οποίοι συνεχώς αναγκάζονται να σφίγγουν το ζωνάρι, με ορατό κίνδυνο πλέον να κοπεί!
Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», ισχύει για τα περισσότερα νοικοκυριά, που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, παρά τις τεράστιες θυσίες που υφίστανται και έχοντας κόψει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμη και βασικές δαπάνες, όπως είναι τα τρόφιμα.  Η µέση μηνιαία δαπάνη το 2015 ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας µείωση 2,8% ή 40,95 ευρώ σε σύγκριση µε το 2014.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).
Σε σχέση µε την προηγούμενη έρευνα (2014), η μεγαλύτερο μεταβολή  δαπανών (µείωση 8,6%) παρατηρείται στα διαρκή αγαθά, ενώ ακολουθούν η δαπάνη για εκπαίδευση (µείωση 8,1%) και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (µείωση 5,3%). Συνολικά, έντεκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν µείωση. Η μόνη κατηγορία για την οποία παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης είναι η υγεία (1,2%).
Στις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση µε την προηγούμενη έρευνα (2014) παρατηρείται µείωση (τρέχουσες τιμές), για καφέ, τσάι και κακάο (7%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και λαχανικών (5,3%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (5%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (4,6%), κρέας (3,7%), ψάρια (2%) και φρούτα (0,6%), ενώ παρατηρείται αύξηση για τα λοιπά είδη διατροφής (24%).
Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά µέσο όρο 1.189,50 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.493,67 ευρώ.