Έξι στους δέκα Έλληνες κατά της αύξησης μισθών στο Δημόσιο

on .

DHMOSIO

• Ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την άποψη των πολιτών όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, αλλά και για το πολίτευμα της χώρας.
Ένα από αυτά, το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της η Κυβέρνηση, είναι ότι κατά της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα στο άμεσο μέλλον, τάσσεται το 58% των ερωτηθέντων. Παράλληλα το 55% διαφωνεί με τη μείωση των συντάξεων, ακόμη κι αν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στενάζουν οι μικρομεσαίοι
Στο κομμάτι της φορολογίας που έχει… στραγγίξει την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα οκτώ στους δέκα (78,5%) ζητούν μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ας σημειωθεί ότι και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, με χθεσινή τοποθέτησή του χτυπά τα καμπανάκι κινδύνου, διαπιστώνοντας ότι ενώ στην Ευρώπη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακάμπτουν, στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Αναφέρθηκε μάλιστα στο αρνητικό ισοζύγιο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το εννιάμηνο του 2016, καθώς έκλεισαν 24.330 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 21.657!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η υπερφορολόγηση, η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η γραφειοκρατία αυξάνουν τις τάσεις αποεπένδυσης και την άτυπη επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, όλοι οι δείκτες που έχουν σχέση με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εξακολουθούν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αγορά ιδιαίτερα για τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Προεδρική Δημοκρατία
Στο μεταξύ, στο γκάλοπ, έξι στους δέκα δηλώνουν σύμφωνοι με την θέσπιση Προεδρικής Δημοκρατίας, ενώ μεγάλο ποσοστό ζητά να καθιερωθεί όριο στις βουλευτικές θητείες.
Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την πολιτική πρωτοβουλία «με την Επόμενη Ελλάδα» του Γιάννη Ραγκούση, υπάρχουν απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια αλλά και αναπάντεχα ερωτήματα για το οικονομικό κλίμα και θεσμικές αλλαγές.
Η έρευνα έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, έχει και ερωτήματα που τίθενται για πρώτη φορά, όπως για τις εταιρείες που παράγουν μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, για την αποφορολόγηση της παραγωγής, το δημόσιο χρέος κ.α.