Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων

on .

IONIA ODOS ERGA

• Για τρίτο μήνα παραμένουν «παγωμένα» τα δημόσια έργα εξαιτίας του Νόμου που ισχύει από τις 8 Αυγούστου 2016, χωρίς έκτοτε να εκδοθούν οι απαραίτητοι διευκρινιστικοί εγκύκλιοι από το Υπουργείο Υποδομών.  
Πρόκειται για ένα ζήτημα, που όπως έχει επισημάνει ο «Π.Λ.» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προκαλεί τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία, καθώς έχουν σταματήσει οι δημοπρατήσεις έργων από Περιφέρεια και Δήμους, ενώ έχουν προκύψει και σοβαρά ζητήματα καθυστερήσεων σε ο,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Επίσης είναι αδύνατο να εκτελεστούν εργασίες έκτακτης ανάγκης, στις οποίες πλέον προστίθενται και παρεμβάσεις που ενδεχομένως απαιτηθούν για αποκαταστάσεις ζημιών από την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην Ήπειρο. Χθες οξύτατη κριτική στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη και στην Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άσκησε η Νέα Δημοκρατία δια της Συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου  Όλγας Κεφαλογιάννη και του Τομεάρχη Υποδομών Κώστα Καραμανλή, στους οποίους καταλογίζουν την αποκλειστική ευθύνη για το «πάγωμα» των δημοσίων Έργων.  Επισημαίνουν δε ότι με τη νέα Εγκύκλιο «παροχής διευκρινήσεων» που εξέδωσε ο Υπουργός, αποδεικνύεται πόσο έωλος ήταν ο ισχυρισμός του, ότι οι απορίες που διατυπώνονται ήταν «άλλοθι» για τη μη δημοπράτηση έργων!

Η Νέα Δημοκρατία
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ν.Δ.:
«Ενώ ο κ. Σπίρτζης και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περηφανεύονται για τον Νόμο 4412/2016 σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ήδη από την εφαρμογή του, στις αρχές Αυγούστου, οι Αναθέτουσες Αρχές της χώρας διαπίστωσαν στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να “παγώσουν” οι δημοπρατήσεις.
Ακολούθησε, ένα μήνα μετά, απόφαση του Υπουργού, με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζε ότι ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και συγκροτούσε Επιτροπές για να υλοποιήσουν τις Υπουργικές Αποφάσεις.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όλες οι Αναθέτουσες Αρχές – Αναθέτοντες Φορείς δεν γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να σταματήσουν οι διαδικασίες δημοπρατήσεων, να εκκρεμεί πλήθος ερωτημάτων προς το αρμόδιο Υπουργείο και να βλάπτεται από τις καθυστερήσεις το δημόσιο συμφέρον.
Χθες (σ.σ.προχθές), ο κ. Υπουργός επανήλθε με νέα Εγκύκλιο “παροχής διευκρινίσεων ως προς την εφαρμογή του Νόμου”, απαντώντας – όπως ο ίδιος αναφέρει – σε επανειλημμένα ερωτήματα Υπηρεσιών, Φορέων και Αρχών του Δημόσιου, που δεν ξέρουν με “ποιες διατάξεις” να δημοπρατήσουν έργα και μελέτες.
Παρ’ όλ’ αυτά, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως όλα λειτουργούν καλώς και ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν “προσκόμματα”, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Καλούμε, για άλλη μια φορά, την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τα προβλήματα, που η ίδια έχει δημιουργήσει, στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.
Στην σημερινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται και να βλέπει με απάθεια τα “παγωμένα” – εξαιτίας των δικών της χειρισμών – έργα».