770 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών για τη βασική ενίσχυση

on .

AGROTES XRHMATA

• Ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ την καταβολή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ σε 567.000 δικαιούχους, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Οργανισμού και όσοι έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, θα λάβουν ειδοποίηση για την πληρωμή τους μέσω SMS.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα «εγκατάσταση νέων γεωργών» για το έτος 2016.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ή οι εκπρόσωποι των οποίων θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 41 ετών και να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις κατά την περίοδο από 31 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου ενώ η κατάθεση του φυσικού φακέλου γίνεται από 1-12-2016 έως 7-12-2016 στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων.
Το ποσό της οικονομικής στήριξης κυμαίνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την μελλοντική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική ή μικτή) και του χαρακτηρισμού της περιοχής κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης ως ορεινή, μειονεκτική ή λοιπή.
• Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και να ακολουθήσουν τον παρακάτω σύνδεσμο http://www. agro­tikianaptixi.gr /index.php?obj= e6dc5789517d0ecd.

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου
Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου : (α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, (β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και (γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κα), του LEADER και των δημοσίων έργων.    
Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 210-8802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00.