«Επιστρέφουν» τα Γιαννιώτικα εκθέματα από τη Μόσχα

on .

EKTHESH ASHMOYRGIAS ROSIA

• Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η Έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα, που για 4 μήνες πραγματοποιήθηκε στο  Μουσειακό-Εκθεσιακό Συγκρότημα της Μόσχας "Νέα Ιερουσαλήμ".
Για το εγχείρημα συνεργάστηκαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Μητρόπολη Ιωαννίνων,  η Περιφέρεια Ηπείρου,  το ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. , το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η ΕΗΜ καθώς και  σημαντικοί  ιδιώτες -συλλέκτες-κοσμηματοπώλες και ασημουργοί της πόλης των Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, πρόκειται για «ένα σπουδαίο εγχείρημα η υλοποίηση του οποίου απαίτησε πολύπλοκες διεργασίες και ενέργειες, καθώς και τη συνεργασία πολλών εξειδικευμένων ανθρώπων και φορέων, αλλά που ταυτόχρονα άνοιξε δρόμους για την ενίσχυση των πολιτιστικών, τουριστικών, επιχειρηματικών και εν γένει εξωστρεφών σχέσεων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με το Ρωσικό λαό, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τη βάση και για μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες εξωστρέφειας και ανάδειξης-προώθησης του τόπου».
Στις 28 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Δ/νση του Μουσείου της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης και παρουσίασης του προορισμού «Ιωάννινα – Ήπειρος» προς τα Ρωσικά ΜΜΕ, για το επίσημο  κλείσιμο της Έκθεσης.
Κλιμάκιο της ομάδας εργασίας με εκπροσώπους του Δήμου και της Μητροπόλεως έχει μεταβεί στη Μόσχα, ώστε να επιβλέψει και να διασφαλίσει την ορθή διαδικασία αποσυναρμολόγησης της Έκθεσης, καθώς και την ασφαλή συσκευασία και μεταφορά των εκθεμάτων στα Ιωάννινα.