«Ανάσα» σε μικρές επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία!

on .

ASFALISTIKA TAMEIA OFEILES

Σημαντική «ανάσα», εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συγκυριών, αναμένεται πως θα δώσει σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σχέδιο ρύθμισης των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.
Στη ρύθμιση, στόχος της οποίας είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας από το Δημόσιο, θα υπάγονται οφειλές ύψους 20.000 με 30.000 ευρώ και οι υπόχρεοι θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων. Ο κάθε διακανονισμός θα αξιολογείται και ενδεχομένως να επανακαθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστώνεται αν οι αρχικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται. Παράλληλα, θα ελέγχεται και για να διαπιστωθεί αν κάποιο μέρος της οφειλής δεν είναι πραγματικό ή επιβλήθηκε μέσω προσαυξήσεων χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Πάγωμα» οφειλών
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων μία σειρά από αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται ο κάθε οφειλέτης όπως είναι το ύψος του χρέους, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε η ασφαλιστική οφειλή, αλλά και η προοπτική της κάθε επιχείρησης. Στο τραπέζι παραμένει η πρόβλεψη για «πάγωμα» των οφειλών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με μόνη προϋπόθεση να καταβάλλονται στην ώρα τους οι τρέχουσες εισφορές.
Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση, για παράδειγμα, ο οφειλέτης να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης ή τα χρέη να έχουν δημιουργηθεί εντός της περιόδου της κρίσης.