Υπομονή μέχρι το 2019 για μειώσεις στα δημοτικά τέλη!

on .

DHMARXEIO IOANNINON

Υπομονή μέχρι την προεκλογική χρονιά του 2019 θα πρέπει να κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να δουν μειώσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή,  χαρακτήρισε το ύψος τους, για αρκετές περιοχές «καταφανώς άδικα».
 Ωστόσο αν και το τρέχον έτος θα κλείσει με πλεόνασμα, όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες βράδυ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, δεν θα προχωρήσει σε αντίστοιχες μειώσεις στα τέλη, ώστε να ανακουφίσει τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, αλλά τα χρήματα αυτά θα τα χρησιμοποιήσει για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου.  Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Αντιδήμαρχος είπε ότι η σημερινή εικόνα του εργοταξίου είναι απαράδεκτη και πλέον αυτό θα μεταφερθεί σε δημοτικό ακίνητο, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Η Δημοτική Αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, για μια ακόμη χρονιά έκανε λόγο σε «προσπάθεια εξορθολογισμού» των συντελεστών των σπιτιών, που θα αρχίσει το 2017, αλλά με ορίζοντα το 2019, που είναι το τέλος της παρούσας Δημοτικής θητείας. «Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η όποια μείωση τελών πρέπει να γίνει μελετημένα και λαμβάνοντας υπόψη δύο παραμέτρους, τη μέτρηση της πραγματικής ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τη δραστική μείωση συγκεκριμένων δαπανών, με κυριότερη αυτή για δαπάνες ηλεκτροφωτισμού (3 εκ. περίπου ευρώ για το 2016)», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
Η προσπάθεια «εξορθολογισμού» περιλαμβάνει μείωση κατά 0,15 λεπτά των τελών σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο. «Οι περιοχές αυτές πληρώνουν μαζί με την πόλη των Ιωαννίνων πολύ υψηλότερους συντελεστές από τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες και από εκεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε τον εξορθολογισμό των τελών», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο εκτός… εξορθολογισμού τη μεγάλη μάζα των πολιτών, αυτή που διαμένει στην πόλη.
Μειώσεις προβλέπονται στα δημοτικά τέλη των τρίτεκνων- πολύτεκνων, στα άτομα με αναπηρίας και για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι, που αφορά ένα μικρό αριθμό συμπολιτών.

Ο Ν. Γκόντας
«Πάμε για 7η χρονιά και καμιά ουσιαστική μείωση δεν έγινε για τις ευπαθείς ομάδες» τόνισε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας.  «Το όφελος που προκύπτει από την απίστευτη μείωση των μισθών των εργαζομένων θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί προς όφελος της πόλης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο της καθαριότητας δεν είναι αυτό που θα άξιζε και για αυτό που πληρώνουν οι πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και σε ελλείψεις που υπάρχουν στον φωτισμό.
Ο εισηγητής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία της εισήγησης του Αντιδημάρχου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι το πλεόνασμα που φαίνεται να υπάρχει οφείλεται κυρίως στο μειωμένο κόστος που υπάρχει για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πορεία, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κοσμά, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων για τα κοινωνικά τιμολόγια και των τελών σε καταστήματα- βιομηχανίας, και αρνητικά για τα τέλη  σε Ιωάννινα, Σταυράκι, Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο ζητώντας περαιτέρω εξορθολογισμό και μειώσεις.