Σε τραγικό αδιέξοδο περιήλθαν οι δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο

on .

DANEIA

• Σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει περίπου 65 με 70.000 Ελληνικά νοικοκυριά, ανάμεσα στα οποία αρκετές εκατοντάδες από την Ήπειρο, που είχαν λάβει στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Και ναι μεν τα πρώτα χρόνια, όλα κυλούσαν ομαλά, αλλά στην πορεία με την αλλαγή της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου μετά την υποτίμηση του ευρώ, το κόστος των δανείων εκτοξεύτηκε και οι δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι, καθώς ενώ πληρώνουν συνεχώς τις δόσεις τους, το κεφάλαιο παραμένει το ίδιο ή και έχει αυξηθεί σε σχέση με τα χρήματα που έχουν λάβει.
Το θέμα αυτό απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Βασίλη Γοργόλη, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στις τράπεζες, οι οποίες δεν ενημέρωναν ως όφειλαν για τους συναλλαγματικούς κινδύνους τους δανειολήπτες, στις συμβάσεις είχαν τεθεί αδιαφανείς όροι, οι οποίοι μάλιστα ήταν προδιατυπωμένοι. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στην εισήγησή του ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα συμπολιτών μας. Πήραν το δάνειο το 2007, πλήρωσαν σε διάστημα 3 ετών και 2 μηνών περίπου το 1/5 του κεφαλαίου και το 2010 πληροφορήθηκαν ότι οφείλουν σχεδόν το σύνολο του κεφαλαίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κ. Παντελής Αντωνιάδης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία θα περιληφθεί σε ψήφισμά του, και μεταξύ άλλων,  τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο να αποπληρώνονται με βάση την ισοτιμία που ίσχυε όταν συνάφθηκαν τα δάνεια. Επίσης μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη θα εκδοθεί και δεύτερο ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.