Η Πολιτεία αγνοεί τα «εργαλεία» της Ε.Ε. κι αφήνει στον… αέρα τους νέους αγρότες

on .

NEOI AGROTES

• Σε θεωρητικό επίπεδο οι αναλύσεις και οι δηλώσεις περί ανάγκης στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της υπαίθρου καλά κρατούν.
Στην πράξη όμως, δυστυχώς από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Α­γροτικής Ανάπτυξης δεν γίνονται όσα χρειάζεται προκειμένου περισσότεροι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τη γη ξεφεύγοντας από τα «δίχτυα» της ανεργίας.
Φυσικά, για να πειστεί ένας νέος να επιστρέψει στην ύπαιθρο και να γίνει αγρότης πρέπει να του δοθούν ισχυρά κίνητρα και να νιώσει ότι έχει την Πολιτεία στο πλευρό του. Αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί και χαρακτηριστικό παράδειγμα της… κωλυσιεργίας που επιδεικνύει το Υπουργείο αποτελεί το «πάγωμα» εδώ και δύο χρόνια του μέτρου που προβλέπει αύξηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες μέχρι το ανώτατο ύψος κάθε Περιφέρειας σύμφωνα και με όσα προβλέπουν κοινοτικές διατάξεις.
Το γεγονός επισημαίνουν 42 βουλευτές της Ν.Δ. με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ζητώντας απ’ την ηγεσία του ΥΠ.Α.ΑΝ. να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου.

Δύο χρόνια στον… πάγο!
Όην άμεση αύξηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες ζητούν λοιπόν οι 42 βουλευτές της Ν.Δ. στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Επικεφαλής της ομάδας ο βουλευτής Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ενώ την ερώτηση υπογράφουν και βουλευτές της Ν.Δ. από την Ήπειρο.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σ’ αυτήν, «παρόλο που η δυνατότητα αυτή προσφέρεται από τις κοινοτικές διατάξεις και έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά την εφαρμογή της, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το πόσο ‘πιστεύει’ και ‘ενισχύει’ τους νέους αγρότες της πατρίδας μας».

Στερεί την ύπαιθρο…
Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας είχε προβλεφθεί από το Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014 - 2020.
Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας, ενώ παράλληλα με μια σειρά από καθυστερήσεις και παραλείψεις στερεί από την αγροτική μας οικονομία και την ελληνική ύπαιθρο ευκαιρίες ηλικιακής ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Τα νούμερα έμειναν ίδια
«Καταπέλτης» είναι τα όσα αναφέρουν οι 42 βουλευτές της Ν.Δ. για την πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την αύξηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες.
Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους προς τον Β. Αποστόλου, ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος υπέρ των νέων αγροτών παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος, όπως υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή 241 εκατ. ευρώ για 12.000 νέους αγρότες, σε αναντιστοιχία με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για άνω των 300 εκατ. ευρώ και για 24.000 περίπου νέους αγρότες.
Όσο για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα, αυτή επισημαίνουν πως συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και φυσικά πότε θα καταβληθούν οι σχετικές πιστώσεις στους δικαιούχους.

Είχαν αυξηθεί οι δικαιούχοι
Οι βουλευτές της Ν.Δ. υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης κατάφερε να εντάξει για πρώτη φορά επιπλέον 3.224 επιλαχόντες στην προκήρυξη του προγράμματος του 2014 για τους νέους αγρότες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των ενταγμένων στο πρόγραμμα σε 12.000 με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε σε πληρωμές των ενισχύσεων στους δικαιούχους με πρωτόγνωρους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν.
Έτσι, μέχρι το τέλος του 2014 το σύνολο των 12.000 δικαιούχων νέων αγροτών είχε λάβει την πρώτη δόση (70%) της δικαιούμενης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «ξεμπλόκαραν» οι αιτήσεις άλλων 2.702 δικαιούχων νέων αγροτών του προγράμματος του 2009, το οποίο καρκινοβατούσε και τους καταβλήθηκαν η δεύτερη και τρίτη δόση της ενίσχυσης συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ.

Υπήρχε και «μπόνους»
Εξάλλου, όπως σημειώνεται στην ερώτηση προς τον Β. Αποστόλου, η προηγούμενη κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και για μια πενταετία.
Κι ενώ εκείνη είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση από το 2015 ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας, προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ (το 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου), η σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Α.ΑΝ καθυστέρησε την προκήρυξή του κατά δύο χρόνια και μείωσε τον αριθμό των δικαιούχων σε 12.000, διατηρώντας τον προϋπολογισμό που εκείνη είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Στρατηγικός στόχος
«Η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελούσε και αποτελεί για εμάς πραγματικό στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο και όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο πώς θα στηριχθεί το κομμάτι αυτό του παραγωγικού δυναμικού μας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενώ εσείς εδώ και δύο χρόνια αρκείστε στα λόγια και στις υποσχέσεις», τονίζουν οι 42 βουλευτές της Ν.Δ. στην ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης.
Τον καλούν δε να κατανοήσει ότι η προσέλκυση των νέων ανθρώπων στην αγροτική δραστηριότητα είναι σκόπιμη όχι απλά για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα της αγροτικής μας οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της υπαίθρου.