Στην καινοτομία και στη συνεργασία το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης

on .

NEOI AGROTES

Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, συνεργασία, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το 1ο συνέδριο του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου που έγινε στην Αθήνα, και στο οποίο συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Τα βασικά θέματα του συνεδρίου ήταν δύο: Η καινοτομία στον αγροτικό χώρο και η προώθησή της στην Ευρώπη και η παρουσίαση του νέου Μέτρου 16 «Συνεργασία» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Από τα συμπεράσματά του προκύπτει ότι ο πρωτογενής τομέας αλλάζει (ή πρέπει) να αλλάξει εκ θεμελίων για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της νέας εποχής.
Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της κουλτούρας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή, στον τομέα τροφίμων, των τοπικών κυρίως προϊόντων, αλλά και στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι δράσεις που θα επιδοτηθούν μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, θα έχουν σχέση με εφαρμογή καινοτομιών που αφορούν στο γεωργικό/κτηνοτροφικό και στον τομέα τροφίμων,  στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική, στη δημιουργία και ανάπτυξη βραχείων, αλυσίδων εφοδιασμού και στη δημιουργία τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών – Farmers’ Markets με σκοπό να  συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και να γίνεται η διάθεση του προϊόντος απευθείας στο καταναλωτικό κοινό χωρίς να παρεμβάλλονται περισσότεροι του ενός μεσολαβητή, μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Πρόκειται δηλαδή για δράσεις που αφορούν άμεσα την περιοχή της Ηπείρου, αρκεί βέβαια να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Ποιοι μετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο
Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας, θα διαδραματίσει το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011, προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές (και όχι μόνο) υπηρεσίες στους αγρότες.
 Στα μέλη του, περιλαμβάνονται, τόσο διοικητικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, διαχείριση και εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όσο και μια σειρά οργανισμών και φορέων, που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την αγροτική ανάπτυξη, εκπροσωπούν κατηγορίες δυνητικών ωφελουμένων από το ΠΑΑ ή δραστηριοποιούνται σε πεδία σχετικά με τα Μέτρα του, όπως:
• φορείς του γεωργικού, αγροδιατροφικού και δασοκομικού τομέα,
• ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα,
• επιμελητήρια,
• περιβαλλοντικές οργανώσεις,
• 13 Περιφέρειες
• οι 43 ομάδες τοπικής δράσης (ΟΤΔ) του LEADER κτλ .
Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν τα κόστη ίδρυσης  των Επιχειρησιακών Ομάδων & την προετοιμασία του Επιχειρηματικού τους σχεδίου (όπως, εμψύχωση, μελέτες, λειτουργικές δαπάνες συνεργασίας) καθώς και υλοποίησης του Επιχειρηματικού τους Σχεδίου (όπως, κόστος χρήσης μηχανημάτων, ανθρωποημέρες για την προσαρμογή ή τη δοκιμή της εφαρμογής, δαπάνες προώθησης αποτελεσμάτων, επενδυτικές δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις του Μέτρου 4 Σχέδια Βελτίωσης-Μεταποίηση).
Η προδημοσίευση του Μέτρου πρόκειται να γίνει εντός του 2017.