Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει το Λεκανοπέδιο!

on .

DEH XARATSI KOMPIOUTERAKI

• Σαν «βόμβα» έσκασε στο Δήμο Ιωαννιτών η προειδοποίηση της Δ.Ε.Η. ότι θα προχωρήσει σε διακοπές στις παροχές που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών τους για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!
Το ποσό που οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ προσεγγίζει συνολικά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ!
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες, μετά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΙ, κατά την οποία είχε γίνει μεν αναφορά στην προσπάθεια εξορθολογισμού των οφειλών της, δεν είχε γίνει ωστόσο μνεία σε προβλήματα που υπάρχουν με τη ΔΕΗ. Αντίθετα η Δημοτική Αρχή, δια του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, έδινε υπόσχεση να γίνει μείωση της τιμής του νερού στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών μέσα στο 2017. Τελικά από ότι φαίνεται, οι καταναλωτές αντί μείωσης, είναι πιθανό να δουν τις βρύσες τους… να στερεύουν.
Χθες βράδυ η  Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων,  απάντησε σε υψηλούς τόνους στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι τόσο η ΔΕΥΑΙ, όσο ο ΣΥΔΛΙ τηρούν απόλυτα τη συμφωνία που έχει γίνει με την επιχείρηση, η οποία και μέχρι χθες δεν είχε ζητηθεί να αλλάξει. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι το έγγραφο που επέδωσε η ΔΕΗ σε ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, είναι πανομοιότυπο με αυτό που έχει σταλεί προς όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, γεγονός που αν αληθεύει, σημαίνει ότι πρόκειται για κεντρική επιλογή.
 Μέχρι βέβαια να δοθεί απάντηση επ’ αυτού από την τοπική ΔΕΗ, τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, δείχνουν αν μη τι άλλο, να υπάρχει πρόβλημα με τις οφειλές.  
Η ΔΕΗ, σημειώνει ότι η προειδοποίηση για περιοδική διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, είναι το ύστατο μέτρο που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τα έσοδά της και τα συμφέροντα των πελατών της. Προειδοποιεί μάλιστα ότι τα όποια προβλήματα, προκύψουν στην ομαλή υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων ΟΤΑ και της ΔΕΑΥ Ιωαννίνων. Σπεύδει μάλιστα να προκαταλάβει απάντηση του Δήμου, αναφέροντας ότι «η μετάθεση των ευθυνών δεν τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση». Τέλος προσθέτει ότι με την πρόταση που προτείνει η ΔΕΗ το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε καταναλωτή δεν υπερβαίνει το ποσό του ενός ευρώ.

Τι απαντά ο Δήμος Ιωαννιτών
Στην απάντησή του ο Δήμος Ιωαννιτών, αναφέρει  ότι  οι διοικήσεις ΔΕΥΑ και ΣΥΔΛΙ δεν αδιαφόρησαν για το χρέος που κληρονόμησαν, σημειώνει ότι προχώρησαν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, ώστε να καταβάλλουν επιπλέον της εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών από 25.000 ευρώ για απομείωση των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διόγκωση, αλλά μείωσή τους.  
Στη συνέχεια αναφέρει όμως στοιχεία μόνο για τη ΔΕΥΑΙ, η οποία όπως σημειώνει οφείλει στη ΔΕΗ περίπου 4 εκ. ευρώ, δικαιολογώντας εν μέρει την οφειλή εκ του γεγονότος ότι έχει λαμβάνειν πάνω από 2 εκ. ευρώ από οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, όπως νοσοκομεία, φυλακή, Πανεπιστήμιο. Τέλος σημειώνει ότι οι όλες οι ΔΕΥΑ υφίστανται άδικη μεταχείριση καθώς πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 20% ακριβότερα από άλλα ιδιωτικά εργοστάσια, αφού για αυτές δεν ισχύει το βιομηχανικό τιμολόγιο.
 Καταλήγοντας αναφέρει, ότι είναι διαχρονικό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ αφενός να αρθεί αυτή η αδικία, και αφετέρου να διαγραφεί ένα μέρος των παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα – σημειώνει- η κυβέρνηση  αντιλαμβανόμενη το δίκαιο του αιτήματος, είχε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ, την σχετική διάταξη. Δυστυχώς για λόγους που δεν γνωρίζουμε,  απ’ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και είναι άγνωστο αν θα επανέρθει από τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την ίδια ρύθμιση.