Η ονομασία «φέτα» προστατεύεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο!

on .

FETA SHMAIES

• Εγγυήσεις για την προστασία των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ειδικά για την ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμών, στην αγορά της Νότιας  Αφρικής, παρέχει η Κομισιόν, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. Εγγυήσεις για τις οποίες όμως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, όσον αφορά τη φέτα,  κρατούν σημαντικές επιφυλάξεις για το πώς αυτές θα λειτουργήσουν στην πράξη και βέβαια περιμένουν σαφή απάντηση γιατί στη συμφωνία δεν υπήρξε σαφής αναφορά στην ονομασία της ως ελληνικού και μόνο προϊόντος.  
Η  κ. Σπυράκη, στην ερώτησή της, αναφερόταν στην υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας για την ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής στην οποία δεν γίνεται ειδική αναφορά στην  ονομασία της φέτας ως ελληνικού μόνο προϊόντος.  Ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν, απαντώντας στην κ. Σπυράκη, αναφέρει ότι  η σχετική συμφωνία δεν περιορίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις (συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ)), το οποίο θα εξακολουθεί να ισχύει και να προστατεύει ονομασίες όπως η ονομασία «Φέτα» στα 28 κράτη μέλη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν την έναρξη ισχύος.
«Τόσο η ονομασία «Φέτα» όσο και η ονομασία «Ελιές Καλαμών» αναγνωρίζονται και προστατεύονται στη Νότια Αφρική σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» απάντησε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο  Πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωνε ότι για την προστασία της φέτας, υπάρχει ένα ακόμη χαρτί για την Ελλάδα, που είναι η καταψήφιση των συνθηκών όταν έρθουν προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή…