Ο τουρισμός… οδηγός ανάπτυξης για τον Δήμο Βορ. Τζουμέρκων

on .

 PRAMANTA TOYRISMOS

• Περιορισμένες είναι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ορεινοί Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων για να κυνηγήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και η κυριότερη όλων είναι ο τουρισμός, με δεδομένο ότι διαθέτουμε ως περιοχή αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά και γραφικούς οικισμούς.
Αυτό το έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό η Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία υποδομών για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σ’ αυτό εξάλλου αποσκοπεί η δημιουργία θέσεων στάθμευσης caravan αλλά και η χάραξη ποδηλατικών διαδρομών και μονοπατιών σε όλη την έκταση της Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε ημερίδα στα Πράμαντα, προκειμένου να αναζητηθούν, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού, μέθοδοι προσέλκυσης επισκεπτών από νέες αγορές μέσω της παροχής υπηρεσιών ποιοτικού επιπέδου.

Η Ένωση ξενοδόχων
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Πραμάντων, ο υπεύθυνος Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κώστα Βλάχου, μίλησε με θέμα την τουριστική ανάπτυξη των Βορείων Τζουμέρκων, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την πορεία της τουριστικής κίνησης, αλλά και για τα βήματα που κάνει η Ένωση για την προβολή και προώθηση της Ηπείρου, ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, επ’ ωφελεία όλων.
«Είμαι χαρούμενος γιατί σιγά - σιγά γίνεται σε όλους συνείδηση ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα λίγα οχήματα που μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη εποχή. Για πρώτη φορά γίνονται συλλογικές κινήσεις, χωρίς γεωγραφικά όρια, μετράει ο ένας τον άλλον σαν απολύτως απαραίτητο για να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και με την Ένωση ξενοδόχων τόνισε, εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων, ο Άγγελος Ζώνιος, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα από όλους, τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές κάλεσε τους επαγγελματίες να καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, δεσμευόμενος ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου, θα στηρίξει την όποια επιλογή τους. «Εσείς λαμβάνετε τις αποφάσεις και εμείς θα ακολουθούμε και θα στηρίζουμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του.
Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ένωση Ξενοδόχων και την Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Τουρισμό Βαγγέλης Γιωτόπουλος.

Εναλλακτικός τουρισμός
Στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας τονίστηκαν ιδιαίτερα τα συγκριτικά πλεονέκτημα της περιοχής, όπως το Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» στα Πράμαντα, αλλά και η δυναμική του εναλλακτικού τουρισμού, για τα οποία εκδόθηκαν σχετικά έντυπα, που διανέμονται στους εν δυνάμει επισκέπτες στις εκθέσεις που συμμετέχει ο Δήμος, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων.
Με στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί θέσεις για caravan, έχουν χαραχθεί τρεις ποδηλατικές διαδρομές και έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα μονοπάτια σε όλη την έκταση του Δήμου, ως μέρος ενός πιστοποιημένου Ευρωπαϊκού Μονοπατιού που θα διατρέχει ολόκληρη την Ήπειρο.
Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Βορ Τζουμέρκων φιλοδοξεί μελλοντικά να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον τουρισμού αυτού του είδους.

Ανανεωμένη ιστοσελίδα
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους επαγγελματίες και η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρίσκεται «στον αέρα», στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου λειτουργεί και σήμερα (www.voreia tzoumerka.gr).
Η ιστοσελίδα έχει στόχο να ενισχύσει την επικοινωνία του Δήμου με τους δημότες, μέσα από εμπλουτισμένο και επικαι­ροποιημένο περιεχόμενο, ενώ δίνεται έμφαση και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, παρέχοντας πληροφορίες προς τους επισκέπτες.         
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ