«Σφιχτοί» οι καταναλωτές με τα ψώνια των εορτών

on .

AGORA MIXAHL AGGELOY

• Άρχισαν τις πρώτες διερευνητικές ματιές οι Γιαννιώτες στην αγορά της πόλης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Την Κυριακή πολ­λά καταστήματα άνοιξαν, και πλήθος πολιτών, μικροί και μεγάλοι, παρά το τσουχτερό κρύο, βγήκαν έξω και κατέκλυσαν κυρίως τους πεζόδρομους, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας, η οποία στόχο έχει την αλλαγή ψυχολογίας στους πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων δοκιμάζεται  σκληρά,  λόγω  της οικονομικής κρίσης.
Βέβαια, καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθεί φέτος η αγορά, θα υπάρξει από την ερχόμενη Κυριακή που θ’ ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, και τις επόμενες μέρες μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, αφού συνήθως οι πολίτες βγαίνουν για ψώνια την τελευταία στιγμή και αφού έχουν κάνει το κουμάντο τους.

Έρευνα τιμών!
Τώρα ακόμη οι περισσότεροι καταναλωτές αρκούνται σε έρευνα αγοράς, συγκρίνουν τιμές και καταγράφουν… εν δυνάμει ψώνια, αφού ακόμη ο προγραμματισμός των νοικοκυριών είναι στον «αέρα»! Κι αυτό γιατί ενόψει του «κλεισίματος» της χρονιάς οι υποχρεώσεις είναι πολλές!
Το οικογενειακό ταμείο είναι «μείον» και μέχρις ότου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις, η αγορά δεν πρόκειται να «ζεσταθεί».
Παρηγοριά (αν και τι να πρωτοκαλύψει κανείς) αποτελεί το «δώρο» Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, που κανονικά θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και η καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ αναμένεται να καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου.  Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου.

Γιορτινή ατμόσφαιρα
Μπορεί οι αγορές ακόμη να είναι ελάχιστες, όμως η εορταστική ατμόσφαιρα δίνει άλλη νότα στο κέντρο της πόλης.
Οι καφετέριες την Κυριακή γέμισαν από κόσμο, ενώ ενδιαφέρον τις γιορτινές μέρες παρουσιάζουν και τα διάφορα χριστουγεννιάτικα δρώμενα που πραγματοποιούνται στους πεζοδρόμους.

«Καυτός» Δεκέμβριος
Μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτές τις μέρες, όμως για την τσέπη των περισσότερων πολιτών, ο Δεκέμβριος είναι «καυτός»!  
Κι αυτό γιατί μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, θα πρέπει να πληρωθούν 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τέσσερις διαφορετικούς φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, αλλά και μηνιαίες δόσεις διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά, στις 30 Δεκεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή:
- της πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ του 2016 για πάνω από 6,36 εκατ. φορολογούμενους, που καλούνται να καταβάλουν 624 εκατ. ευρώ.
- της έκτης ή της έβδομης μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε σε 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα για τη χρήση του 2015. Το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί είναι 1 δισ. ευρώ.
- της πρώτης δόσης ΦΠΑ ή ολόκληρου του ΦΠΑ Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Νοεμβρίου, αλλά και της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ Οκτωβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1 δισ.
- των τελών κυκλοφορίας από πάνω από 5 εκατ. κατόχους οχημάτων, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.
- των μηνιαίων δόσεων διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων. Στις 30/12 λήγουν οι μηνιαίες δόσεις για τις 100 δόσεις και της πάγιας ρύθμισης. Το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.