H Περιφέρεια οργανώνεται για τη νέα προγραμματική περίοδο

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Τρεις ουσιαστικές αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση περιλαμβάνει το νέο Οργανόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες το απόγευμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι δύο από αυτές αφορούν την ενίσχυση μονάδων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργούνται από την υλοποίηση του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, στην οποία ιδρύεται και τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων) και την Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, μέσω του Τμήματος Τεκμηρίωσης). Η τρίτη αλλαγή αφορά τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην οποία μεταφέρονται πλέον οι αρμοδιότητες ελέγχου των δαπανών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, που ήταν και ο Εισηγητής του θέματος, υπογράμμισε ότι το οργανόγραμμα δεν μπορεί να είναι οριστικό, ενόσω δεν εκχωρούνται όλες οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών με προσωπικό. Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που θα αναλάβει η Περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όσον αφορά τις τοποθετήσεις προϊσταμένων κλπ, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης. Χαρακτήρισε θετική την νομοθετική ρύθμιση μεταβίβασης της αρμοδιότητας ελέγχου από τις Υ.Δ.Ε. στις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία στη συνέχεια η δημιουργία μηχανισμού προληπτικού ελέγχου. Επί μέρους ενστάσεις διατύπωσαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος των Συλλόγων Εργαζομένων Παύλος Αλεξίου, που αμφισβήτησε συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο και έθεσε θέμα ελλείψεων σε προσωπικό.

Το πρόγραμμα Τουρισμού
Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2017. Αν και ήταν μια τυπική διαδικασία, ώστε να υπάρχει προέγκριση των δράσεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, η συζήτηση επεκτάθηκε σε γενικότερα ζητήματα τουριστικής πολιτικής, με την Αντιπολίτευση να ζητά «μετρήσιμα στοιχεία» και να θέτει θέμα σχεδιασμού της τουριστικής προβολής της Ηπείρου.
Η απάντηση δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η πολιτική της Περιφέρειας κινείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης που έχει ορίζοντα δεκαετίας,  προσθέτοντας ότι η αύξηση των τουριστών που έρχονται στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια δείχνει τη θετική απήχηση της ενιαίας προβολής που προωθεί η Περιφέρεια.
Στις στοχευμένες και συνδυασμένες με τοπικά προϊόντα συμμετοχές της Περιφέρειας Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι το «μοντέλο» αυτό υιοθέτησε πλέον και το Υπουργείο Τουρισμού.

Οι πρώην της Spider
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παραβρέθηκαν για μια ακόμη φορά πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης Spider, για τους οποίους συμφωνήθηκε να ζητηθεί ανάληψη πρωτοβουλίας από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά.