ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή

on .

LEFTA

• Τους συνετούς φορολογούμενους πλήττει η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη φοροδιαφυγή και τις «μαύρες αγορές», τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το δελτίο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι τα μισά περίπου κέρδη προ φόρων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατευθύνονται προς την πληρωμή του εταιρικού φόρου.
Αυτή η υπερφορολόγηση, σημειώνει, επιβαρύνει τις οργανωμένες και φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις που την ίδια στιγμή, βρίσκονται αντιμέτωπες με οξύ ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία για να επιβιώσουν.
Αντίστοιχα άδικη είναι και η φορολόγηση των φυσικών προσώπων, καθώς, μπορεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, να έχει αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος για τα δημόσια έσοδα, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια τα κρυμμένα εισοδήματα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους συνεπείς φορολογουμένους.
Όσο τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται, η ανάγκη για μείωση των ελλειμμάτων παραμένει επιτακτική και δεν περικόπτονται οι δαπάνες, η αύξηση των φόρων είναι μονόδρομος, καταλήγει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο αφενός να παταχθεί η φοροδιαφυγή κι αφετέρου να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών.