Τις οφειλές των δημοτών όμως, γιατί να τις βεβαιώνουν στην Εφορία;

on .

NERO POTHRI BRYSH

Στις πλάτες των συνεπών και σκληρά  φορολογούμενων πολιτών «φορτώνονται» πλέον οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ), καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε σχετικό αίτημα και τον επιχορηγεί με το ποσό των 3.695.508 ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ!
Την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε με… πανηγυρικό τρόπο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδρεύσεως κ. Βασίλειος Τσαμπαλάς, καυχόμενος μάλιστα ότι η έγκριση ολοκλήρου του ποσού οφείλεται στη «συστηματική δουλειά» και τον «τεκμηριωμένο» φάκελο που έστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά όμως και ένα βήμα περισσότερο υποστηρίζοντας ότι τώρα πλέον ο Σύνδεσμος «έχει επιτύχει την οικονομική εξυγίανση εκμεταλλευόμενος κάθε διαθέσιμο μέσο και ευκαιρία που παρουσιάζεται»!
Η τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου, προκαλεί πλήθος ερωτηματικών, καθώς εκτός των άλλων, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται και την ουσία της λέξης «εξυγίανση». Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται «εξυγίανση» του Συνδέσμου, η κάλυψη ελλειμμάτων – ανεξαρτήτως αιτίας- όταν αυτή προέρχεται από κρατική επιχορήγηση, από το δημόσιο δηλαδή ταμείο, αντί της είσπραξης των οφειλομένων από εκείνους που χρησιμοποίησαν το δημόσιο αγαθό του νερού.
Θα διαγράψουν τις οφειλές;
Η ανακοίνωση του ΣΥΔΛΙ, κυρίως όμως η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, εγείρει σοβαρές ενστάσεις από δημότες-καταναλωτές, που υποστηρίζουν ότι αν η Κυβέρνηση ήθελε να φανεί γενναιόδωρη, θα έπρεπε να βρει τρόπο να επιχορηγήσει τα Ιδρύματα και τους καταναλωτές και όχι τους Δήμους, οι οποίοι έχουν ευθύνη για την συσσώρευση λυξιπρόθεσμων οφειλών δημοτών τους.  Από τη στιγμή όμως που επιλέχτηκε αυτή η λύση, το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι το κατά πόσον είναι ηθικό και θεμιτό τις οφειλές -για τις οποίες επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο- οι Δήμοι να τις βεβαιώνουν στην Εφορία, επιδιώκοντας ουσιαστικά την είσπραξή τους εις «διπλούν». Εκείνο που αναμένεται τώρα (και πρέπει άμεσα να γίνει), είναι να διαγραφούν όσες οφειλές «καλύπτονται» από τα χρήματα της επιχορήγησης.
Πρόκληση για τους βιοπαλαιστές
 Ένα τρίτο σημείο της ανακοίνωσης  που προκαλεί τα εύλογα αρνητικά σχόλια των δημοτών, έχει να κάνει με την αναφορά-αποκάλυψη του κ. Τσαμπαλά, για τη φθηνή χρέωση (0,29 ευρώ/ανά κυβικό) που κάνει ο Σύνδεσμος σε Δήμους, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο Χατζηκώστα, αλλά και στη ΔΕΥΑΙ. Μπορεί αυτά τα Νομικά Πρόσωπα να παρέχουν υπηρεσίες σε ευρύτατες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, είναι ωστόσο πρόκληση έναντι των φτωχών βιοπαλαιστών που καλούνται να πληρώσουν το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα, να «διαφημίζεται» η φθηνή, κάτω του κόστους τιμή νερού, όταν μάλιστα  αφήνονται απλήρωτοι και οι λογαριασμοί, επιβαρύνοντας έτσι πρόσθετα τους συνεπείς καταναλωτές. Εκείνο που  θα πρέπει έστω και τώρα  να κάνει ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συνδέσμου,– αντί της διαφήμισης της … ιδρυματικής πολιτικής με τις πλάτες των νοικοκυριών- είναι κοστολόγηση  στη βάση του πραγματικού κόστους του παρεχόμενου νερού σε όλους,  η εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων για την έγκαιρη εξόφλησή των λογαριασμών και το όποιο όφελος προκύψει να επιμεριστεί στους λογαριασμούς, με προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τις άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δύσκολο μεν, αλλά για τα δύσκολα αναλαμβάνουν τα αξιώματα οι διοικήσεις και οι αιρετοί.