Αυτόνομη θέρμανση και χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

on .

EYRO KALORIFER

• Πόσες φορές κάποιοι από εμάς δεν έχουν γίνει μάρτυρες μεγάλων εντάσεων σε θέματα που αφορούν τις πολυκατοικίες; Ένα από αυτά, για τα κτίρια που δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση, είναι σαφώς το καλοριφέρ και ο τρόπος χρήσης του, κατά τις χειμερινές μέρες.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση. Ορισμένοι την θέλουν, κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός και γκρίνιες μεταξύ των ενοίκων.
Τέλος στις διαμάχες!
Πλέον όμως τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, βάζει τέλος στις διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων, αφού επιτρέπεται η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης!
 Η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) και προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής: «Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.
Τι ίσχυε
Μέχρι σήμερα για την προώθηση της χρήσης αυτόνομης θέρμανσης σε κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά με την αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, για την αλλαγή εξοπλισμού, για επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.