«Πυρ και μανία» με τον ΕΟΠΥΥ είναι οι Γιαννιώτες οπτικοί!

on .

MANTHOS KOYTSABELHS

• Σα να μην έφταναν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν να φέρουν εις πέρας οι Γιαννιώτες οπτικοί στις μέρες μας, έρχεται τώρα ο ΕΟΠΥΥ να τους φορτώσει μία ακόμα, αλλάζοντας τον τρόπο καταβολής παροχών προς τους ασφαλισμένους του για την αγορά γυαλιών.
Το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ βρίσκει αντίθετους τους οπτικούς όλης της χώρας και φυσικά τους 22 επαγγελματίες της πόλης μας που ανήκουν στην Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών, όπως τόνισαν χθες οι εκπρόσωποί τους Μάνθος Μάνθος και Γιάννης Κουτσαβέλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Τι θα αλλάξει
Η καταβολή των ποσών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αγοράζουν γυαλιά, δε θα γίνεται στο εξής απευθείας στους λογαριασμούς τους μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του ΕΟΠΥΥ, οι οπτικοί θα αποτελούν ενδιάμεσο «κρίκο» στη διαδικασία, μειώνοντας οι ίδιοι το κόστος των γυαλιών που παρέχουν στους πελάτες τους, με βάση το ποσό που δικαιούνται ως παροχή από τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια εκείνος θα πιστώνει τα αντίστοιχα χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς.

Μεγάλη καθυστέρηση...
Μόνο που η πίστωση αυτή για ένα ζευγάρι γυαλιά μυωπίας, ας πούμε, σήμερα γίνεται μετά από δύο ή τρεις μήνες. Κι αν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν να δείξουν την ίδια υπομονή, καθώς έχουν ένα σωρό υποχρεώσεις και έξοδα στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν, όπως η εξόφληση προμηθευτών, οι ασφαλιστικές εισφορές, η απόδοση ΦΠΑ κ.λ.π., όπως υποστηρίζουν.
«Δεν είναι μόνο ότι θα καθυστερούν πολύ να μας δώσουν τα χρήματα για τα γυαλιά των ασφαλισμένων τους, είναι και το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει φανεί αφερέγγυος μέχρι σήμερα, ενώ δεν συμψηφίζεται ο ΦΠΑ για να πάρουμε κι εμείς ανάσα», τόνισε χθες ο Μάνθος Μάνθος, νομαρχιακός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, προσθέτοντας πως «οι 100 με 120 ημέρες είναι μεγάλο διάστημα να περιμένουμε να μας πληρώσουν».

«Καταστρέφουν τον κλάδο…»
Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουτσαβέλης έκανε λόγο για απόφαση που καταστρέφει τον κλάδο και διάβασε την ανακοίνωση των οπτικών των Ιωαννίνων, στην οποία αναφέρεται πως πρόκειται για μία σύμβαση όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους του «προχειρογραμμένη, γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις για τους οπτικούς η οποία δεν παρέχει καμία κάλυψη απέναντι στην γνωστή και αποδεδειγμένη αφερεγγυότητα του ΕΟΠYΥ».
Όπως γίνεται γνωστό, οι οπτικοί των Ιωαννίνων μετά από συγκέντρωση αποφάσισαν ομόφωνα να μην υπογράψουν την εν λόγω σύμβαση και ζητούν την άμεση απόσυρσή της, προσκαλώντας παράλληλα τον ΕΟΠYΥ «σε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων από τα οπτικά καταστήματα προς τους ασφαλισμένους, με γνώμονα ρεαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές βάσεις».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ