Εγκληματική η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα

on .

ANTLIES BENZINH

• Την ώρα που η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί επικίνδυνα στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια έστω μικρή «ανάσα» στα φτωχά νοικοκυριά, που εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και πολικών θερμοκρασιών, ξεπαγιάζουν, αποδεικνύεται – όπως εξάλλου αναμενόταν – ότι η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ήταν εγκληματική επιλογή της Κυβέρνησης.
Για επιβεβαίωση των θέσεών της σχετικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), τονίζοντας σε χθεσινή ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα του μέτρου «είναι πλέον ορατά».
Καταλήγοντας μάλιστα διερωτάται: «τελικώς η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ποιους εξυπηρετεί, την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;».
Υπερβολικές αυξήσεις
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε υπερβολικές αυξήσεις του ΕΦΚ σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίες επιβλήθηκαν με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού τα αρμόδια υπουργεία δεν μπήκαν στο κόπο να εκπονήσουν σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα».
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η μέση τιμή στην αμόλυβδη διαμορφώθηκε στις 9/1/17 στην Ελλάδα (1,545) ως η δεύτερη ακριβότερη μετά την Ολλανδία (1,573), όταν η μέση λιανική τιμή των χωρών της Ε.Ε παραμένει στο 1,379 το λίτρο.
«Όνειρο απατηλό…»
Ωστόσο, όπως σημειώνει, παραμένει «όνειρο απατηλό η αύξηση των δημοσίων εσόδων, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), όταν η Διυπουργική Επιτροπή που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2014 με μοναδικό θέμα την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια δεν έχει εκδώσει ακόμη σχετικό πόρισμα».
Προειδοποιούσε…
Η ΠΟΠΕΚ στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι κατ’ επανάληψη εκδίδοντας και σχετικά δελτία τύπου, επεσήμανε ότι η αύξηση των ΕΦΚ που προγραμμάτιζε από τον Μάιο του 2016 και νομοθέτησε στην συνέχεια η κυβέρνηση στα πετρελαιοειδή προϊόντα ήταν λάθος.
Τον περασμένο Μάιο έκρουε το καμπανάκι, λέγοντας ότι «η υλοποίηση των προθέσεων του Υπ. Οικονομικών για αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα (βενζίνες, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο) παράλληλα και με την αύξηση κατά μία μονάδα του Φ.Π.Α, θα αυξήσει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κόστος παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο «ράφι», σε βάρος  χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν βιώσει, από μήνα σε μήνα, μειώσεις συντάξεων μέχρι και 40%, αλλά και σε  βάρος όλων των ήδη υπερφορολογημένων καταναλωτών…».
Αλλά και πριν ένα μήνα, τον Δεκέμβριο η ΠΟΠΕΚ με ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, ζητούσε να μην υλοποιηθεί η σχετική απόφαση, υπενθυμίζοντάς του όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.