Έτσι θα «χτιστεί» το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος

on .

KARTA POS

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες δαπανών των νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των ΔΕΚΟ, αν γίνονται με τη χρήση καρτών, θα προσμετρώνται για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.
Εξαιρούνται οι δόσεις στεγαστικών δανείων, ενοίκια, πλη­ρωμές φόρων και αγορές ακινήτων και οχημάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, προκειμένου να πετύχουν έκπτωση φόρου, θα πρέπει τις αγορές το 2017 να τις κάνουν με «πλαστικό χρήμα», εμβάσματα ή e-banking. Από την υποχρέωση χρησιμοποίησης «πλαστικού χρήματος» εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να μαζεύουν τις χάρτινες αποδείξεις.

Τα όρια
Σύμφωνα με την απόφαση για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους, η οποία αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως και 9.545 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν φέτος δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα ύψους: • 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ, και • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.  

Προμηθεύονται POS
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται τα τερματικά μηχανήματα POS για ηλεκτρονικές πληρωμές. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τον ρυθμό που καταγράφει η ζήτηση για νέα μηχανήματα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, τα νέα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμη και τα 8.000 ανά μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση ζήτηση των προηγούμενων μηνών που ήταν περί τα 4.000.
Επόμενο βήμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η δημιουργία του Μητρώου Επαγγελματικών Λογαριασμών, δηλαδή ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα επιτρέπει και στον φορολογούμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο TAXIS, προκειμένου να διαπιστώνει το κατά πόσον οι συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει μέσω «πλαστικού χρήματος» ή μέσω e-banking, έχουν καταγραφεί από το σύστημα και αθροίζουν το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει για να χτίσει το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017.