Υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS σε τρία στάδια

on .

KARTA POS

• Στο νέο καθεστώς όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές μας, οι οποίες σιγά σιγά θα πρέπει να γίνονται σχεδόν καθολικά με «πλαστικό χρήμα», προσπαθούν να εγκλιματιστούν πολίτες και επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο αυτό, σε τρεις φάσεις θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων.
Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, καταστήματα εστίασης, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κά.
Στις επόμενες δύο φάσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.
Η Υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ενημερωτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, αποκάλυψε ακόμη ότι θα υπάρξουν και επαγγελματίες, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα.

Δεν επηρεάζεται το «χτίσιμο» αφορολόγητου
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από την διαδικασία αυτή, καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους, με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
Επισημαίνεται ακόμη ότι όλες οι ΔΕΚΟ διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών τους μέσω τραπεζών. Και οι πληρωμές μέσω e-Banking μετρούν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
* * *
Ας σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει και στον φορολογούμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο TAXIS, προκειμένου να διαπιστώνει το κατά πόσον οι συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει μέσω «πλαστικού χρήματος» ή μέσω e-banking, έχουν καταγραφεί από το σύστημα και αθροίζουν το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει για να «χτίσει» το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017.