Σε… αναμμένα κάρβουνα οι αγρότες έτοιμοι να βγουν στους δρόμους!

on .

AGROTES MPLOKA

• Την ώρα που οι αγρότες κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα και συζητούν σοβαρά την επανεμφάνιση των μπλόκων στους δρόμους, μια ακόμη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης έγινε χθες στη Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξη με θέμα το Αγροτικό, που όμως επεκτάθηκε και στα άλλα καυτά θέματα των ημερών και την συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στις ραγδαίες εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη.
Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αίτημά του για εκλογές, το οποίο – όπως είπε - είναι επίκαιρο παρά ποτέ, «για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα».
Στην τοποθέτησή του για ο βασικό θέμα της συζήτησης, το αγροτικό, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως καταστροφικές τις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα, τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δεσμεύσεις της Ν.Δ.
Αν και η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε σε πολύ έντονους τόνους απ’ όλες τις πλευρές, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στο σχέδιο της Ν.Δ. για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές, ότι υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει και ότι όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα.
Οι 9 θεσμικές δράσεις, συνοψίζονται μεταξύ άλλων, ως εξής:
- Ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%.
- Ενεργοποίηση αμέσως όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
- Διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.
- Προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή.
- Σύνδεση αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
- Ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα.  
- Καθιέρωση τακτικού δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά - επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.
- Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.

Η Φ. Γεννηματά
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για αδιέξοδο στην κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, σημειώνοντας πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. «Τα αδιέξοδα, η απόγνωση και η απελπισία και στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό είναι το έργο σας. Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο πάρθηκαν τόσα πολλά αρνητικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που οι αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι  το αίσθημα σε όλη την Ελληνική περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ αυτών των άδικων μέτρων, «η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που αυξάνεται από τον Γενάρη του 2017 από το 13% στο 22% έως 45%, η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που οδήγησε σε εξαφάνιση και απόγνωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής».

Ο Β. Λεβέντης
Έντονα επικριτικός ήταν για όλα τα θέματα που έθιξε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.
Όσον αφορά τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη.

Ο Δημ. Κουτσούμπας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το 2018 θα εφαρμοστούν και νέα μέτρα καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κ.λπ..