Υπό… κυβερνητική κηδεμονία Ευρωπαϊκό Forum στα Γιάννενα!

on .

GIANNINA PANORAMIKH1

• Μια σημαντική διεθνής διοργάνωση, η οποία θα φέρει στην Ήπειρο Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στα Ιωάννινα. Πρόκειται για το 2ο Forum της  Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιόνιου «EUSAIR».
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από την Περιφερειακή Αρχή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  στις 7 Ιουνίου 2016  και μόλις προχθές  δόθηκε το «οκ» μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.  Κατά την προσφιλή τακτική των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να το παρουσιάσει ως… παροχή προς την Ήπειρο,  ενημερώνοντας μάλιστα τους βουλευτές για την απόφαση που πάρθηκε, σημειωτέον με επτά και πλέον μήνες καθυστέρηση. Ζητά μάλιστα την ενεργό  συμμετοχή τους, ώστε η χώρα να εκπροσωπηθεί «επάξια ως διοργανώτρια των ανωτέρω υψηλής επιφάνειας εκδηλώσεων, αλλά και η Ήπειρος να αναδείξει τα προτερήματά της σε οικονομικό, τουριστικό και επιστημονικό επίπεδο».  Και επειδή είναι λίγο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος σε τι θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι βουλευτές στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, στην οποία οι ρόλοι είναι προκαθορισμένοι για τους θεσμούς που συμμετέχουν, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά από μια ακόμη απόπειρα της Κυβέρνησης να θέσει την εκδήλωση υπό την κηδεμονία της.

Ευκαιρία προώθησης έργων
Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση του Forum, έγινε από την Περιφέρεια, αλλά και τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή- η οποία ευχαριστεί για την εξέλιξη αυτή τον Πρωθυπουργού, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης- «η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει οικονομικό και πολιτικό γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας με προσδοκώμενα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να καθορίσουν ταχύτατες εξελίξεις στην προώθηση της υλοποίησης έργων διευρωπαϊκών δικτύων που συστηματικά διεκδικεί και στοχεύει η Περιφέρεια μας από την αρχή της θητείας της». Την απόφαση χαιρετίζει «με ιδιαίτερη ικανοποίηση»- όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει- ο βουλευτής  Γιάννης Καραγιάννης.

600 και άνω συμμετοχές…
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Κατρούγκαλος, η επιλογή της Ηπείρου στηρίχτηκε στο γεγονός ότι αποτελεί περιφέρεια με πλούσια παράδοση και σημαντικό ιστορικό ρόλο στην περιοχή και επιπλέον τα Ιωάννινα διαθέτουν την κατάλληλη συνεδριακή και ξενοδοχειακή υποδομή για να υποδεχθούν επάξια ανάλογες εκδηλώσεις. «Η Κυβέρνηση επέλεξε τα Ιωάννινα, για τη διεξαγωγή μειζόνων συναντήσεων και διασκέψεων που αποτελούν την κορύφωση της διπλής Προεδρίας της Ελλάδας για την Πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίου (Π.Α.Ι.) και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Περιφέρεια Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR)», σημειώνει, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι στο Φόρουμ EUSAIR θα συμμετάσχουν περί τα 600 άτομα. Αναφέρει επίσης τη συμβολή που θα κληθεί να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την προώθηση ενός παράλληλου προγράμματος, προσθέτοντας ότι «και η Περιφέρεια θα μπορούσε να προωθήσει θέματα διαπεριφερειακής συνεργασίας».