Το αργότερο σε 60 ημέρες η πληρωμή των αγροτών από τους εμπόρους

on .

AGROTES XRHMATA

• Το αργότερο εντός 60 ημερών θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγια τους παραγωγούς νωπών ή ευπαθών αγροτικών, κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί τους, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το προϊόν.
Τα παραπάνω προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθυστέρησης των πληρωμών προς τους αγρότες κατά τις εμπορικές συναλλαγές των νωπών και ευπαθών προϊόντων, και την οποία προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του ΥΠΑΑΤ.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι «είναι γνωστό το πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες».