Πιο φτηνό εισιτήριο στα αστικά αν αλλάξουν οι Ζώνες Συγκοινωνίας!

on .

ASTIKO

• Στην πρότασή της για επανακαθορισμό των Ζωνών Αστικής Συγκοινωνίας στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων επανέρχεται η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», καθώς επιμένει πως η αλλαγή θα επέφερε μεγαλύτερη μείωση του εισιτηρίου από αυτή που πρότεινε η Δημοτική Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ζήτημα της μείωσης των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης ο εισηγητής της οποίας Γρηγόρης Γκίκας είχε τονίσει -

πως ο επανακαθορισμός των Ζωνών Αστικής Συγκοινωνίας προβλέπεται από τη νομοθεσία και με αυτόν θα ήταν μεγαλύτερο το οικονομικό όφελος για τους πολίτες σε σχέση με αυτό που φέρνει η σύμβαση του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ.

«Περίεργη άρνηση…»
«Είναι περίεργη η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, να μην αποδεχθεί την πρόταση της  Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας δια του εισηγητή της Γρ. Γκίκα, για επανεξέταση των Ζωνών Αστικής Συγκοινωνίας, με αποκλειστικό σκοπό την πραγματική επιδότηση του εισιτηρίου, κάτι που θα επέφερε μεγαλύτερη ελάφρυνση στους δημότες μας και γενικά σε όλους εκείνους που κάνουν χρήση της Αστικής Συγκοινωνίας», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η παράταξη του Νίκου Γκόντα, προσθέτοντας πως εκείνο που πραγματικά ζήτησε η ίδια είναι «η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και τίποτε παραπάνω με αποκλειστικό σκοπό το φθηνό εισιτήριο, εφαρμόζοντας αυτό που ο νόμος επιτάσσει προς οικονομική ελάφρυνση των συμπολιτών μας».

Τρεις οι Ζώνες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, το ζωνικό σύστημα κομίστρου αποτελείται από την Α’ Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει περιοχές που απέχουν οδικώς έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης με απόκλιση ένα χιλιόμετρο και κόμιστρο 1,20 ευρώ, τη Β’ Ζώνη για περιοχές που απέχουν 15 χλμ. από το κέντρο και κόμιστρο 1,70 ευρώ και τη Γ’ Ζώνη για περιοχές που βρίσκονται πέρα από τα όρια της δεύτερης Ζώνης με κόμιστρο 2,20 ευρώ.
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ζητάει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας με βάση τις θεσμοθετημένες χιλιομετρικές αποστάσεις των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων του σχετικού πίνακα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Λάθος κατάταξη
Η μη εφαρμογή του ζωνικού συστήματος κομίστρου έχει ως αποτέλεσμα περιοχές που ανήκουν στην Α’ Ζώνη με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να κατατάσσονται στη Β’ Ζώνη, γεγονός που συνεπάγεται αυθαίρετη επιπλέον χρέωση για τους μετακινούμενους χωρίς να ισχύει καμία επιδότηση, επισημαίνει η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Ως παράδειγμα φέρνει περιοχές όπως τα Μάρμαρα, το Σταυράκι, το Κουτσελιό, η Μπάφρα, η Πεδινή, η Αμφιθέα, αλλά και οι Λογγάδες, η Βασιλική, το Δροσοχώρι, το Μπιζάνι, η Κοσμηρά, η Αμπελιά, η Κρανούλα και το Λυκόστομο. «Γίνεται αντιληπτό ότι η Δημοτική Αρχή αυθαιρετεί έναντι  του Νόμου γιατί πολύ απλά οι καθορισμένες Ζώνες δεν είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία», τονίζει με έμφαση.

Να γίνει έλεγχος
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ζητάει λοιπόν με την ανακοίνωσή της επανακαθορισμό των Ζωνών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, συνδεόμενη με τα κόμιστρα, κάτι που, όπως τονίζει, θα επέφερε στους πολίτες μεγαλύτερη μείωση εισιτηρίου από αυτή που πρότεινε η Δημοτική Αρχή, έλεγχο από αρμόδιες αρχές για το πώς διατίθενται δημόσια χρήματα όπως είναι η επιδότηση εισιτηρίου και αν εφαρμόζεται ο σχετικός Νόμος και αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης απόφασης από τους αρμοδίους ελεγκτικούς μηχανισμούς γιατί τα χρήματα είναι πολλά!