Συναντήσεις με κυβέρνηση και κόμματα για τον περιφερειακό Τύπο

on .

EKPROSOPOI TYPOY

• Τα συσσωρευμένα προβλήματα των εντύπων που εκδίδονται στην ελληνική περιφέρεια τέθηκαν επί τάπητος σε συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι πέντε Ενώσεων του κλάδου (Σ.Η.Π.Ε. - Ε.Ι.Η.Ε.Ε.  - Ε.Ι.Ε.Τ. - Ε.Ι.Τ.Η.Ε.Ε.Α. - Ε.Δ.Ι.Π.Τ. ) με κυβερνητικά στελέχη και κόμματα.  
Όπως τονίζεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση, διαπιστώθηκε η πεποίθηση από όλες τις πλευρές να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου (διακίνηση Τύπου, συμμετοχή σε προγράμματα ΣΕΣ κ.α.), σε συνδυασμό με την διαφάνεια που διασφαλίζουν μόνο οι έντυπες δημοσιεύσεις (διακηρύξεις, ισολογισμοί). Παράλληλα ζητήθηκε να εφαρμοστούν οι νόμοι που μέχρι σήμερα καταστρατηγούνταν (κατανομή κρατικής διαφήμισης κ.α.), ευνοώντας ξεκάθαρα συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας και αδικώντας κατάφωρα τον Περιφερειακό - Τοπικό - Κλαδικό Τύπο.

Με το Ν. Παππά
Στη  συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, παρόντος του υπουργού Νίκου Παππά, του Γενικού Γραμματέα Λευτέρη Κρέτσου και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε εκτενής -δίωρης διάρκειας - συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Περιφερειακό - Τοπικό - Κλαδικό Τύπο. Και αποφασίστηκε:
- Να προωθηθεί άμεσα η τροπολογία (έχει κατατεθεί ήδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης) που θα επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων για έργα και αγορές που γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς.
- Να εφαρμοστεί η κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με διαφανή τρόπο και δίκαιη κατανομή προς τον κλάδο, σε συνεργασία του Υπουργείου και των Ενώσεων.  
- Να δοθούν κίνητρα που να ευνοούν τις συνεργασίες ακόμη και τις συγχωνεύσεις εφημερίδων.
- Να δημιουργηθεί πρόγραμμα ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσω ΣΕΣ.
- Να οριστεί συνάντηση με τα ΕΛΤΑ για να εξεταστούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα διακίνησης των εντύπων.

Με το Ν. Βούτση
Μετά από πρόταση - πλαίσιο των Ενώσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συμφώνησε να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή, με αποκλειστικό αντικείμενο την βιωσιμότητα του Περιφερειακού – Τοπικού – Κλαδικού Τύπου, πρόταση στην οποία συμφωνούν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συμφώνησαν ότι όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω θα προγραμματιστούν από κοινού.