Κινητικότητα των τοπικών φορέων τουρισμού ενόψει της νέας περιόδου

on .

XORIO HPEIROTIKO

• Έντονη κινητικότητα των φορέων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μια πλειάδα Διεθνών Εκθέσεων.
Πέρα από τις διαδοχικές οργανωμένες συμμετοχές της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις του εξωτερικού, ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν δήμοι, αλλά και η δραστήρια Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Βλάχος, την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση εργασίας με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κ. Ε. Κουρνέτα.  
Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε στην έναρξη των πτήσεων  Charter  από την Κοπεγχάγη στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων από τον μεγαλύτερο Tour Operator της Σκανδιναβίας Apollo Travel Group, καθώς και στο επερχόμενο Συνέδριο της EUSAIR στα  Γιάννενα τον Μάιο 2017.
Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις και  αιτήματα που αφορούσαν τις υποδομές και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Τουρισμού της Ηπείρου, αλλά και προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις προβολής και  Καμπάνιες προώθησης του Τουριστικού Προϊόντος στις Αγορές στόχους. Τέλος από τον κ. Βλάχο ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη- συνάντηση εργασίας στην Ήπειρο, με την παρουσία σύσσωμης της Διοίκησης του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με τους Παραγωγικούς φορείς του Τουρισμού της Ηπείρου. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή   και σε άμεσο χρονικό διάστημα θα διερευνηθεί η πραγματοποίησή της.

Ο Δήμος Ζαγορίου
Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ζαγόρι για πεζοπορία και ποδηλασία, επιχείρησε να κάνει ο Δήμος, συμμετέχοντας στην Έκθεση Εναλλακτικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.  Ο Δήμος διέθετε δικό του περίπτερο μαζί με την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Ζαγορίου, με διανομή έντυπου και άλλου υλικού από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, αλλά και τουριστικών φυλλαδίων για το Ζαγόρι.
Ουσιαστικά,  έγινε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μια στοχευμένη προβολή του Ζαγορίου σε ότι αφορά τις πεζοπορικές διαδρομές που αφθονούν στην περιοχή και αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του είδους.  

Θετικές προοπτικές από Ισραήλ
Εξάλλου, το Ζαγόρι είχε την ευκαιρία να προβληθεί και στην 7η Διεθνή Έκθεση του Τελ Αβίβ. «International Mediterranean Tourism Market» (ΙΜΤΜ 2017) μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας Ηπείρου.  Η κ. Έλσα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και market manager της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Ζαγορίου, μαζί με άλλα μέλη της αποστολής από το Ζαγόρι  διένειμαν τουριστικά φυλλάδια και γενικά υλικό προβολής της περιοχής. Όπως σημείωσε η κ. Εξάρχου, είναι σημαντικό ότι θα υπάρξουν περισσότερες πτήσεις από το Ισραήλ, εκτός Αθήνας σε Θεσσαλονίκη και  Άκτιο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ήπειρο και ειδικότερα προς το Ζαγόρι, που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να το επισκεφτούν πολλοί Ισραηλινοί.