242 έργα ολοκληρώθηκαν στην Ήπειρο με το προηγούμενο ΕΣΠΑ

on .

ESPA PLHKTROLOGIO

• Αποπερατώθηκαν χθες οι διαδικασίες διαχειριστικής ολοκλήρωσης των έργων  που διαχειρίστηκε η ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου στους  Άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», προκειμένου να υποβληθεί η τελική Έκθεση υλοποίησης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής: «Μέσω των αξόνων που διαχειρίστηκε η Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα στους τομείς,  μεταφορών, περιβάλλοντος, αγροτικής ανάπτυξης,  αστικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού και υγείας-πρόνοιας». Και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «με οδηγό τα συμπεράσματα και την εμπειρία του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τη νέα προγραμματική περίοδο».

Παραδόθηκαν 242 έργα!
Η συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη, με την οποία έκλεισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εκχωρήθηκε στην Ε.Υ.Δ. ανέρχεται σε 260, 1 εκ. ευρώ (ήτοι 108% της εκχωρούμενης Δημόσιας Δαπάνης που  ανερχόταν σε 241,5 εκ €). Σε σύνολο 250 ενταγμένων έργων, εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για τα 242 έργα, με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη που ανήλθε σε 255,5 εκ €. Τέσσερα από τα έργα αυτά αποτελούν τμηματοποιημένα έργα (έργα phasing) που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Β’ Φάση τους.

Ενίσχυση με 9 έργα άλλων Ε.Π.!
Ενδεικτικό της επιτυχημένης λειτουργίας της Ε.Υ.Δ. Ηπείρου και γενικά των Υπηρεσιών που είχαν εμπλακεί στη υλοποίηση του προγράμματος, είναι το γεγονός, ότι κατά την περίοδο  2012 έως 2015, η Περιφέρεια Ηπείρου συνέβαλε στην αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων από άλλα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη μεταφορά 9 έργων του προγράμματος με δαπάνες 27,2 εκ €. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν στα Ε.Π. Αλιείας, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία και Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α..