Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

on .

SARAKOSTIANO TRAPEZI

• Τον προγραμματισμό τους ενόψει Καθαράς Δευτέρα κάνουν αυτές τις μέρες τα νοικοκυριά, προχωρώντας στην απαραίτητη έρευνα αγοράς για το σαρακοστιανό τραπέζι, που γενικά κινείται σε υψηλά επίπεδα, λόγω κυρίως των θαλασσινών που περιλαμβάνει.
Και μπορεί το κύριο μέλημα να είναι το κόστος του, το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου εφιστά την προσοχή στους πολίτες, υπενθυμίζοντάς τους ορισμένες χρήσιμες συμβουλές (αναλυτικά στη συνέχεια) για ένα ασφαλές σαρακοστιανό τραπέζι, μιας και πολλά από τα φαγητά που το απαρτίζουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ
Μπορεί σύμφωνα με τη σχετική έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το συνολικό κόστος φέτος του σαρακοστιανού τραπεζιού, ως προς τα φρέσκα προϊόντα να είναι μειωμένο κατά 3,9%, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εύκολα τα νοικοκυριά θα προμηθευτούν όσα επιτάσσει το έθιμο, μιας και το διαθέσιμο εισόδημα είναι αρκετά πιο συρρικνωμένο από πέρυσι.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.
Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 - 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 - 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.

Συμβουλές από ΙΝΚΑ
Για όσους λοιπόν προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι, το ΙΝΚΑ Ηπείρου, υπενθυμίζει ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρα και της Σαρακοστής γενικότερα, πρέπει να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες. Πιο συγκριμένα:
ΛΑΓΑΝΑ: Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι -και συνήθως είναι λόγω μεγάλης ζήτησης– άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι. Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογιστεί και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή είναι δυσανάλογα υψηλή.
ΤΑΡΑΜΑΣ: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό, στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.
ΧΑΛΒΑΣ: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κλπ., με διάφορες γευστικές εκδοχές. Ασφαλώς προτιμείστε τυποποιημένο και επώνυμο.
ΕΛΙΕΣ: Εδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.
ΤΟΥΡΣΙΑ: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια, είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.
ΧΤΑΠΟΔΙ: Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματoς, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.
ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ:     Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό
ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά!