Πλήγμα για την αιγοπροβατοτροφία της Ηπείρου η υπογραφή της CETA

on .

FETA SHMAIES

• Η υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, γνωστή ως CETA, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα, παρά και τις όποιες εξηγήσεις έχουν δοθεί από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που την ψήφισαν, για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στα προϊόντα της χώρας μας και κυρίως στην φέτα, το σήμα κατατεθέν της Ηπείρου!
Την πλήρη αντίθεσή του στην συμφωνία εκφράζει με σχετικό έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές της Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» (την υπογράφει ο Πρόεδρός της Χριστ. Μπαλτογιάννης), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η CETA, μεταξύ των άλλων δίνει την δυνατότητα στον Καναδά να παράγει και να διαθέτει τυριά με την ονομασία φέτα, ακόμη κι αν αυτά παράγονται από αγελαδινό γάλα»!

Μέγα πλήγμα
Όπως επισημαίνει η Ένωση «η παραπάνω απόφαση αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.
»Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα Συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας».
Παράλληλα αναφέρεται στην αναγνώριση της φέτας ως Π.Ο.Π (προϊόν ονομασίας προέλευσης) και τις «μάχες» που δόθηκαν στο παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις πολλά κράτη μέλη, αλλά και στην στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών που την ψήφισαν.

Να μην ψηφίσουν οι βουλευτές
Η Ένωση Αγροτών καλεί τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο σύνολό τους και ιδιαίτερα τους βουλευτές της Ηπείρου να πρωτοστατήσουν, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες  αλλά και τον  ίδιο τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μην επικυρωθεί η  συμφωνία  (CETA) όταν αυτή έλθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο…
«Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ταυτότητα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και σε άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία φέρουν την  ένδειξη Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.», καταλήγει η επιστολή.