Ανοίγει ο δρόμος της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη Δυτ. Ελλάδα

on .

YDROGONANTHRAKES

• Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα έγινε με την έγκριση από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις δύο περιοχές που πρόκειται να διεξαχθούν γεωτρήσεις.
Για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχει ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία  προκρίνεται για έρευνες και στην περιοχή Άρτας - Πρέβεζας που είχε περιληφθεί στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία προβάδισμα έχει η «Energean Oil», η οποία επίσης είχε καταθέσει προσφορά για Άρτα – Πρέβεζα. Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρίες διεξάγουν ήδη έρευνες στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το Μάιο του 2014 με τις οποίες παραχωρήθηκαν στα ΕΛΠΕ η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην «Energean Oil» η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο που έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης.

Μέτρα προστασίας
Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.
Οι εγκριτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές. Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών. Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τις σεισμικές έρευνες καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων και το ενδεχόμενο διαρροών.