Καλπάζουν στην Ελλάδα οι ευέλικτες μορφές εργασίας

on .

ANERGIA HPEIROS OAED

• Να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας επιχείρησε χθες η Κυβέρνηση, μέσω των στοιχείων της «Εργάνης» για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 24.938, μόλις ένα μήνα μετά το αρνητικό ρεκόρ, με την απώλεια 30.000 θέσεων.
Και μπορεί τον Φεβρουάριο να καταγράφηκαν στο σύστημα περισσότεροι εργαζόμενοι, ωστόσο μια λεπτομέρεια που επιμελώς παρακάμπτει η Κυβέρνηση είναι ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αποτελούν… πολυτέλεια, ενώ αντίθετα καλπάζει η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, που όμως στα στοιχεία λογίζεται ως κανονική εργασία!
Παράλληλα σε επίπεδο διμήνου παραμένει το αρνητικό πρόσημο, καθώς το ισοζύγιο ροών απασχόλησης είναι -4.879 θέσεις.

Πρωταθλήτρια η Ήπειρος
Στο μεταξύ, χθες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την ανεργία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), απ’ όπου προκύπτει ότι η Ήπειρος εξακολουθεί να κρατά με την Δυτική Μακεδονία τα… σκήπτρα, κατέχοντας το υψηλότερο ποσοστό 26,8%, έναντι 23,1% που είναι ο πανελλαδικός μέσος όρος. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,1 εκατομμύρια άτομα τον Δεκέμβριο. Το 19,5% ήταν άνδρες και το 27,6% γυναίκες, ενώ σε ηλικιακό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στην ομάδα 15-24 ετών (45,2%) και ακολούθησε η ομάδα 25-34 ετών (30,2%).

Τα στοιχεία της «Εργάνης»
Σύμφωνα με την «Εργάνη», το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων τον Φεβρουάριο ήταν θετικό και στην Ήπειρο, κατά 423 θέσεις. Μόνο στην Άρτα καταγράφηκαν περισσότερες απολύσεις απ’ ότι προσλήψεις. Αρνητική ήταν όμως η συνολική εικόνα για την Ήπειρο σε επίπεδο διμήνου (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου). Πιο συγκεκριμένα:
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 4.094, ενώ οι αποχωρήσεις σε 4.551 (-457 θέσεις εργασίας).
Στην Π.Ε. Άρτας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 620 και οι αποχωρήσεις σε 879 (-259 θέσεις εργασίας).
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 822, ενώ οι αποχωρήσεις σε 919 (-97 θέσεις εργασίας).
Στην Π.Ε. Πρέβεζας  οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 652, ενώ οι αποχωρήσεις σε 740 (-88 θέσεις εργασίας).

Σκληρή κριτική από Ν.Δ.
Για πλήρη διάλυση της αγοράς εργασίας με αύξηση των «φτωχών» εργαζομένων κάνουν λόγο ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπλ. Τομεάρχης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας τα στοιχεία της «Εργάνης».  Όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκτοξεύσει τις ελαστικές μορφές εργασίας καθώς 6 στους 10 εργαζόμενους απασχολείται με ευέλικτες μορφές.
«Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ, φανερώνοντας ξεκάθαρα ότι η “ψαλίδα” από την πλήρη απασχόληση διευρύνεται πλέον ανεξέλεγκτα (-10,42%)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, η όποια θετική εικόνα παρουσιάζουν οι ροές μισθωτής απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου ανατρέπεται, καθώς το ισοζύγιο του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου  παραμένει και πάλι αρνητικό (- 4.879). Δυστυχώς, η Κυβέρνηση είναι και ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…».