Στο νόμο Κατσέλη και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ

on .

DANEIA KOKKINA

• Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα υπάγονται και τα «κόκκινα» δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ),  όπως αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.  
Ας σημειωθεί ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διάδοχός του είναι ο ΟΑΕΔ.
Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου που ρυθμίζοντας την οφειλή δανειολήπτη του ΟΕΚ, «κούρεψε» σημαντικά τα χρέη του, καθόρισε σε βάθος χρόνου την αποπληρωμή του με πολύ μικρές δόσεις και «μπλόκαρε» το ενδεχόμενο κατάσχεσης της κύριας κατοικίας του. Μάλιστα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ως γενικότερου ενδιαφέροντος, αφού αφορά πολλούς ακόμα δανειολήπτες της ίδιας κατηγορίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη», όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία να τα αποπληρώσουν, μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου, μέσω Ειρηνοδικείου.
Ανέκυψε όμως το ζήτημα, εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον τέως ΟΕΚ, μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους στον ΟΕΑΔ.
Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ο­λομέλεια του Αρείου Πάγου με τους αρεοπαγίτες να δίνουν το «πράσινο φως» για υπαγωγή και των εν λόγω στεγαστικών δανείων του τέως ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».
Αντίθετα, δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού, για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.