Σύνθετη προβολή τουρισμού και προϊόντων της Ηπείρου

on .

FOOD EXPO 20 3 17

Με τη συμμετοχή σε τρεις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις η Περιφέρεια Ηπείρου, συνέχισε την συνδυασμένη προβολή του τουρισμού και των τοπικών της προϊόντων.
Χθες ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν αρκετές ηπειρωτικές επιχειρήσεις, την Κυριακή η έκθεση στη Στοκχόλμη, ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου.
Η συγκεκριμένη έκθεση που αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ενώ συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον εκθετών και εμπορικών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις από όλη την Ήπειρο, που είχαν τη δυνατότητα συζητήσεων και επαφών για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Η Περιφέρεια και οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες έτυχαν μάλιστα τιμητικής διάκρισης από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που οργάνωσε και εκδήλωση γαστρονομίας με ηπειρωτικά προϊόντα.

Ο Γιάννης Καραγιάννης
Στα εγκαίνια της Έκθεσης παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ως εκπρόσωπος μάλιστα του Προέδρου της Βουλής, που σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «η συμμετοχή σε τέτοιας εμβέλειας εκθέσεις είναι επιβεβλημένη για κάθε ελληνική εταιρεία που στοχεύει στην ανάπτυξη των εξαγωγών της, καθώς αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με ξένους αγοραστές και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες».

Θετικές ενδείξεις από Σκανδιναβία
Θετικές προοπτικές διαγράφονται για προσέλκυση τουριστών από την Σκανδιναβία, όπως τουλάχιστον προέκυψε από την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου για 3η φορά σε Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Στοκχόλμης. Από τις επαφές που είχε η αποστολή της Ηπείρου, επιβεβαιώθηκε ο προγραμματισμός πτήσεων από Κοπεγχάγη για Γιάννενα από τον ερχόμενο Ιούνιο μέσω της εταιρίας APOLLO. Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν ηπειρωτικές επιχειρήσεις, Ενώσεις Ξενοδόχων κλπ. ενώ η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Νατάσσα Τύρου- Ούζα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και τα άλλα μέλη της αποστολής, είχαν συναντήσεις με ταξιδιωτικά πρακτορεία και παραβρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Έλληνας Πρέσβης Δημήτρης Τουλούπας.
Η κ. Τύρου - Ούζα, στο χαιρετισμό της, έστειλε το δικό της μήνυμα προς τους Σκανδιναβούς: «Η Ήπειρος -τόνισε- είναι ένας ευλογημένος τόπος. Το φυσικό της κάλλος αρχίζει από  την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγει στις ακτές του Ιονίου. Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη, ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία, μεγάλο πεδίο εναλλακτικών δράσεων που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλες τις εποχές του χρόνου».

Παραμένει υψηλό το Γερμανικό ενδιαφέρον
Από τη  συμμετοχή της Περιφέρειας, για μια ακόμη χρονιά  στη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την προσέλκυση τουριστών στην Ήπειρο με ενδιαφέροντα που αφορούν τον θαλάσσιο, τον ορεινό και εν γένει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως οι διαδρομές στα μονοπάτια κλπ.
Το θετικό κλίμα "εισέπραξαν"  ιδιαίτερα οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με tour operators στο περίπτερο της Περιφέρειας.  
Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τουριστική ανάπτυξη, και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ήπειρο να αυξήσει το μερίδιό της στην προσέλκυση νέων τουριστών,  έκαναν η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.  
Εκτός αυτών στην Έκθεση και στο περίπτερο της Ηπείρου, ξεναγήθηκαν ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας Χ. - Γ. Φούχτελ, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και  ο κ. Χρήστος Ντοκομές, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος.