Στροφή στην βιώσιμη γεωργία για ανασυγκρότηση του κλάδου

on .

NEOI AGROTES

• Τρόπους να επιβιώσουν ψάχνουν όλο και πιο στοχευμένα οι νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι, που βλέπουν τον κλάδο τους να περνάει πολύ δύσκολες μέρες και να γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται λοιπόν και η ημερίδα, με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που διοργανώνουν η Greenpeace, ο Δήμος Ζίτσας και η Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή, 9 Απριλίου, στις 11.30 το πρωί, στο παλιό δημαρχείο στην Ελεούσα.

Στροφή στη βιώσιμη γεωργία
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, της οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.
Η ημερίδα απευθύνεται αφενός σε παραγωγούς που θέλουν να εξοικειωθούν με την καλλιέργεια αυτών των φυτών (κτηνοτροφικό κουκί, ρεβίθι, λούπινο και μπιζέλι), που είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία και αφετέρου σε κτηνοτρόφους που θέλουν να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα ένταξης των κτηνοτροφικών φυτών στη διατροφή των ζώων σε αντικατάσταση άλλων πρωτεϊνούχων σπόρων όπως η σόγια.

Καλλιέργειες χαμηλού κόστους
Η βιώσιμη γεωργία βασίζεται σε πρακτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες όπως καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών, ήπιους τρόπους λίπανσης και αντιμετώπισης αυτοφυούς βλάστησης, κοκ.
 Πρόκειται για καλλιέργειες χαμηλού κόστους που δεν είναι μεταλλαγμένες, απαιτούν ελάχιστο νερό και σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα, ενώ η χρήση τους στην κτηνοτροφία φέρνει αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή. Οι φυσικοί πόροι (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα) που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή της τροφής διατηρούνται υγιείς, δεν σπαταλώνται και δεν εξαντλούνται, καθώς εφαρμόζονται ήπιες και φιλικές γεωργικές πρακτικές.
Επίσης, οι μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα - επικονιαστές χάρη στα οποία παράγεται το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ωφελούνται από τις μεθόδους που εφαρμόζει η βιώσιμη γεωργία, όπως η μη-χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στα χωράφια.

«Μονόδρομος…»
«Οι αγρότες και γεωργο-κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, μιας κατεξοχήν κτηνοτροφικής περιοχής, χρειάζονται ουσιαστική υποστήριξη και ενίσχυση προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές και ασφαλείς βιώσιμες λύσεις όπως τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά. Η κοινή μας ημερίδα με τον Δήμο Ζίτσας και την Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: η στροφή του αγροτικού κλάδου σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Στην στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, που για την Δημοτική Αρχή Ζίτσας, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της περιοχής, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος.  «Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες και γεωργο-κτηνοτρόφους της περιοχής μας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες καλλιέργειες, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλά οφέλη όπως ενίσχυση των εισοδημάτων τους, αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προσέλκυση νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α…».

Οι Νέοι Αγρότες
«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και ενημερωνόμαστε σωστά, ώστε στην συνεχεία να επενδύσουμε στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την παράγωγη ζωοτροφής απαλλαγμένης από ο,τιδήποτε γενετικά τροποποιημένο και να μην είμαστε εξαρτημένοι από την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας»,  δήλωσε από την πλευρά του ο Χάρης Λιούρης, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων.

***
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.