Ενισχυμένο ρόλο στην Περιφερειακή Ανάπτυξη αναλαμβάνουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

on .

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA HPEIROY

• Η ενίσχυση του ρόλου των Συνεταιριστικών Τραπεζών και η σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, τέθηκε «επί τάπητος» σε συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροί τους με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, παρουσία υπουργών, γενικών γραμματέων κ.α.
 Οι επικεφαλής των Συνεταιριστικών Τραπεζών- μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πρόεδρος της Σ.Τ. Ηπείρου κ. Κων. Ζωνίδης- εξέθεσαν τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του κλάδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει ισχυρή ζήτηση δανείων, στην οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν, παρά τις δυσκολίες που η οικονομική στενότητα προκαλεί.
Ο κ. Δραγάσακης, τόνισε ότι ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα, πρέπει να ενισχυθεί εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού πολιτών και επιχειρήσεων. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι εκείνες που μπορούν να στηρίξουν όχι μόνο την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και την προώθηση των μικροπιστώσεων στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η κυβέρνηση,  όπως εξήγγειλε  ο κ. Δραγασάκης, δημιουργεί ένα ευνοϊκό οικοσύστημα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών τραπεζών και άλλων εναλλακτικών, συμπληρωματικών μορφών χρηματοδότησης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των μικροπιστώσεων, πεδίο στο οποίο ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες ήδη αναπτύσσουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα, τη θέσπιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που δίνει σαφή κίνητρα σε νέες παραγωγικές επενδύσεις, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησής τους από τις συνεταιριστικές τράπεζες, κυρίως μέσω του ΕΤΕΑΝ,
 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε τις συνεταιριστικές τράπεζες σε κοινή προσπάθεια για εδραίωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομίας  Δ. Παπαδημητρίου ανέπτυξε το περιεχόμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και επισήμανε τις προοπτικές συνεισφοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες άρσης των εμποδίων πρόσβασης των συνεταιριστικών τραπεζών στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Τοποθετήθηκαν επίσης ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Παναγιώτης Κορκολής, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, που παρουσίασαν δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, για την εξειδίκευση μέτρων ανάπτυξης του χώρου.