«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην αύξηση της φορολογίας

on .

KOMPIOYTER XRHMATA

• Πρώτη από όλες τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα, στην αύξηση της  μέσης φορολογική επιβάρυνσης!  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, το κόστος άμεσων φόρων  και ασφαλιστικών εισφορών, αυξήθηκαν στη χώρα μας, κατά περισσότερο από 1% το προηγούμενο έτος!  
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα -από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών- αυξήθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 κατά 1,06 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας του εργοδότη.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ σημειώθηκε κατά μέσο όρο οριακή μείωση 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας στο 36%.
Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,67 της ποσοστιαίας), λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού, όσο και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (0,20) και των εργοδοτών (0,19). Η επιβάρυνση, πάντως, προκύπτει κυρίως από τις εισφορές των εργοδοτών (19,9%) και των εργαζομένων (12,6%), ενώ ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στο 7,7%.
Για τις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου ο ένας μόνο γονιός εργάζεται και έχει μέσο εισόδημα, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε 0,73 της ποσοστιαίας μονάδας το 2016 και διαμορφώθηκε στο 38,3% του κόστους εργασίας για τον εργοδότη.

Κριτική Ν.Δ.  
Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην εργασία, στο πεδίο των άμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση.
»Η πολιτική των φόρων χωρίς τέλος και χωρίς λογική διαλύει τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία. Συνιστά αντικίνητρο για την εργασία.  Η πολιτική αυτή έχει την υπογραφή και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Τσίπρα…».